Чи безпечна для вживання питна вода у Вараші?

КП "Вараштепловодоканал" організувало дослідження проб питної води на відповідність "Гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною". Для аналізу використано бутильовану питну воду (2 проби), яка продається у супермаркетах Вараша, питну воду з колодязя приватної садиби у смт.Володимирець та питну воду з водопровідної системи міста.

За словами директора підприємства "Вараштепловодоканал" Юрія Трачука, на таке дослідження надихнув позитивний досвід Нью-Йорка і Лондона, котрі свого часу багато зробили у напрямку дослідження якості питної води з водогону. Також команда підприємства прагне зрозуміти чи є цінність місцевої води і в чому вона полягає.

Дослідження виконала ліцензована вимірювальна лабораторія КП "Вараштепловодоканал" (а за окремими показниками експертизу доручили Рівненському обласному лабораторному центру МОЗ України). Результат цієї роботи засвідчив, що обидва бутильовані товари не відповідать державним санітарним нормам для питної води. Бутильована вода двох виробників, яку придбано у локальному супермаркеті, виходить за допустимі межі норм за ознакою жорсткості, показники якої перевищують показники вараської у десять разів і у рази граничну межу ДСанПіН.

"При постійному вживанні такої води можуть виникнути серйозні ускладнення у роботі людського організму. При надмірному вживанні людиною це негативно відобразиться на органах травлення, стані шкіри, волоссі, призведе до захворювань суглобів, а також появі каменів у нирках та жовчному міхурі. Якщо уявити, що така вода використовується також для домашніх потреб, вона негативно вплине на побутову техніку. При її використанні можуть виникнути такі явища: погано піняться миючі засоби, збільшується їх споживання, утворюється накип у побутових пристроях (чайнику, пральній машині тощо), зростає термін приготування овочів", – застерігає директор підприємства.

Інший зразок, взятий для порівняння, – питна вода із колодязя приватної садиби, що розташована у смт.Володимирець. Результати теж далеко не втішні, адже окрім підвищеної жорсткості, виявлено наявність нітритів, нітратів та перевищення гранично допустимої норми вмісту заліза для питної води. Це дуже серйозне питання, адже при постійному вживанні такої води людиною порушуються процеси кровотворення, можливий розвиток низки хвороб: цироз печінки, гострого отруєння у дітей, онкологічних захворювань (зокрема, раку прямої кишки), цукрового діабету. Також цю рідину не рекомендується використовувати у побутових цілях: після прання знебарвлюється кольоровий одяг, утворюється наліт на сантехнічному обладнанні, що призводить до зменшення терміну експлуатації та надмірного ремонту обладнання.

"Власне тому, ми закликаємо мешканців для щоденного вживання не купувати воду із супермаркетів, а для вгамування спраги та приготування їжі брати прекрасну воду з-під крану", – зазначив керівник КП "Вараштепловодоканал" Юрій Трачук.

Порівняльні таблиці дослідження питної води вимірювальної лабораторії КП ВТВК (сертифікат про відповідність № РТ-060/2019 від 10.12.2019)