• Головна
  • Новини
  • Що робити жителям Вараської громади у випадку заборони будівництва на окремих земельних ділянках

Що робити жителям Вараської громади у випадку заборони будівництва на окремих земельних ділянках

Чимало жителів Вараської громади, котрі займаються зведенням будинків та господарських будівель, зіткнулися з проблемою заборони вести будівництво на окремих земельних ділянках. За словами головного архітектора, начальника Відділу архітектури та будівництва виконавчого комітету Вараської міської ради Владислава Ільницького, питання виникло через хибне цільове призначення ділянок, особливо у сільській місцевості.

"Є такий документ – План зонування територій. У ньому чітко визначаються межі, де можливе будівництво, а де воно заборонено. Наприклад, це санітарно-захисні зони навколо лісових насаджень, очисних станцій, автомобільних заправок, кладовищ і тому подібне. Такі земельні ділянки можуть бути лише сільськогосподарського призначення. На жаль, коли раніше “роздавали” такі земельні ділянки, ніхто не дивився на державні будівельні норми та плани зонування територій. Саме тому ми вимушені відмовляти у видачі будівельних паспортів", – пояснює головний архітектор.

Rafalovka zonyng

Приклад зонування с.Стара Рафалівка Вараської громади

Владислав Ільницький зауважує, що багато будинків вже зведені на таких територіях дуже давно (до появи чинної містобудівної документації). Будівлі які мають документи не займатимуть, нове ж будівництво заборонене. Головний архітектор радить жителям громади, котрі зіткнулися із даною проблемою, і отримали відмову у видачі будівельного паспорту, звертатися до суду щодо визнання цих земельних ділянок можливими для будівництва.

"Якщо суд визнає право громадян забудовувати земельні ділянки у таких зонах, то ми, у свою чергу, будемо вимушені видати будівельний паспорт. В іншому випадку, ми не будемо порушувати чинне українське законодавство", – зауважує начальник Відділу архітектури та будівництва.