У Вараській громаді обговорили безпеку дорожнього руху

Відбулося перше засідання Координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху. Так, 20 липня, члени координаційної ради обговорили низку проблемних питань щодо стану автомобільних доріг у Вараській міській територіальній громаді та безпеки дорожнього руху.

"Нині в Україні рівень смертності та травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод є достатньо високим, а рівень організації безпеки дорожнього руху залишається вкрай низьким, про що у своїх звітах неодноразово наголошували експерти ВООЗ, Світового банку та інших міжнародних інституцій. Отже, питання безпеки дорожнього руху на сьогодні є вкрай актуальним", - зазначив голова координаційної ради, секретар Вараської міської ради Геннадій Дерев’янчук.

IMG 5461

Під час засідання директор КП "Благоустрій" Юрій Сергійчук доповів присутнім про поточну роботу підприємства щодо ремонту асфальтного покриття та технічний стан автомобільних доріг Вараської громади. Загалом, стан доріг у місті Вараш є задовільним, однак у сільській місцевості автомобільні дороги або в критичному стані, або "взагалі відсутні". Нині ремонт асфальтового покриття відбувається за допомогою так званого "гарячого" асфальту, для виконання ремонтних робіт в подальшому буде використовуватися "холодний" асфальт, залишок якого у підприємства складає 8 тонн.

Також було обговорено питання щодо ремонту автомобільних доріг. За словами голови ліквідаційної комісії Управління містобудування архітектури та капітального будівництва виконавчого комітету Вараської міської ради Анатолія Катрука у 2019 році було виготовлено проектно-кошторисну документація для капітального ремонту асфальтобетонного покриття вулиці Соборної, а у 2020 році були передбачені кошти з міського бюджету в сумі 4,8 млн грн. та за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження в сумі 4 млн грн., які були перенаправлені до Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської облдержадміністрації для проведення даних робіт. Однак, з певних технічних причин, капітальний ремонт вулиці не розпочався.

Члени координаційної ради під час засідання неодноразово поверталися до обговорення проблем стихійних парковок у Вараші, неправильного облаштування автобусних зупинок, встановлення додаткових світлофорів у місті тощо.

Представник Вараського районного відділу поліції ГУ НП у Рівненській області Сергій Яцушкевич доповів присутнім про проблемні питання безпеки дорожнього руху (стану доріг, розмітки доріг, дорожніх знаків, сповільнювачів руху тощо) та про стан попередження дорожньо-транспортних пригод, причини їх виникнення та виконання заходів щодо профілактики аварійності, порушень дорожнього руху серед водіїв транспортних засобів. Насамперед, він зазначив, що у Вараській громаді є ряд суттєвих недоліків, які впливають на загальний стан порушень правил дорожнього руху у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та здійснення аварійності на окремих ділянках дороги, а також оголосив основні проблемні ділянки автомобільних доріг, що є найбільш небезпечними як для водіїв, так і для населення.

Начальник 12 Державної пожежно-рятувальної частини ГУ Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області Юрій Дудік зазначив, що необхідно також стежити за вчасним зрізанням аварійно небезпечних дерев, кущів, а також тих, що перешкоджають руху автомобільного транспорту.

Члени Координаційної ради також обговорили питання розробки Стратегії розвитку громади до 2027 року. Детальніше засідання та процес обговорення можна переглянути у відеозаписі.