• Головна
  • Новини
  • Євгенія Сахнюк: "Ліцей №4 найперший заклад у Вараській громаді, де були створені інклюзивні класи"

Євгенія Сахнюк: "Ліцей №4 найперший заклад у Вараській громаді, де були створені інклюзивні класи"

Минулого місяця у Вараській громаді відбувся конкурс на заміщення вакантних посад керівників декількох закладів освіти, зокрема, і у Вараському ліцеї №4. Єдиним кандидатом, котрий виявив бажання, очолити заклад стала директор ліцею Євгенія Сахнюк.

Сахнюк Євгенія Володимирівна народилася 14 березня 1963 року у с. Мокрець Турійського району Волинської області. Упродовж 1978-1982 років навчалася у Володимир-Волинському педагогічному училищі імені А.Ю.Кримського, за спеціальністю "викладання в початкових класах загальноосвітньої школи". У 1982-1987 роках навчалася у Луцькому державному педагогічному інституті імені Лесі Українки, за спеціальністю "математика і фізика". Із 1987 по 1989 рік працювала учителем початкових класів Кузнецовської середньої школи №1 Рівненської області. Потім працювала учителем початкових класів середньої школи №4 м. Кузнецовськ, із 1997 по 2007 працювала заступником директора. У 1999 році здобула другу вищу у Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти за спеціальністю "менеджмент організацій" та кваліфікацію "менеджер освіти". Із 2007 працює на посаді директора Вараського ліцею №4 Вараської міської територіальної громади.

20210715 124021

Євгеніє Володимирівно, вітаємо із "перепризначенням" директором ліцею. Цікаво почути про Ваші перші кроки на "новій-старій" посаді.

Ми продовжуємо хороші традиції діяльності закладу. У нас збільшується кількість класів і в цьому році ми запроваджуємо двозмінне навчання, зокрема для 5-6 класів. Головне створити оптимальні умови для навчання учнів, де б дитина змогла отримати міцні ґрунтовні знання, почувалася вільною та щасливою, щоб дитина мала бажання йти до школи. Умови мають бути створені як для учнів, так і для педагогічних працівників, батьків, для всіх учасників освітнього процесу.

Чи важко бути керівником навчального закладу?

Посада керівника навчального закладу складна, але водночас і цікава. Адже працюєш за різними напрямками. Це і освітня діяльність, і також ти і господар. Багато треба зробити у підготовці школи до нового навчального року, створити комфортне середовище, безпечні та оптимальні умови навчання. Це і ремонтні роботи, і підготовка навчального закладу, і створення умов до навчання в НУШ, і забезпечення освітнього процесу. Цікаво працювати тому, що працюєш з такою категорією як діти. Це 900 учнів зі своїми поглядами та захопленнями, вони приходять із різних сімей, мають різні погляди на життя. І тому директору потрібно постійно йти у ногу з молодим поколінням. Також у нас великий колектив – 90 педагогічних працівників, 30 працівників обслуговуючого персоналу. Зараз втілюється багато нових освітніх технологій. Наше завдання надати учням міцні ґрунтовні знання, сформувати конкурентоспроможну людину, яка могла б визначитися у своєму житті. Із 1-го по 11-й класи дитина більшу половину дня перебуває у школі, тож ми прагнемо створити комфортні умови перебування в закладі.

Яким Ви бачите ліцей через 5 років?

Через п’ять років бачу заклад І-ІІІ ступенів, ліцей який буде надавати повну загальну середню освіту. У складі ліцею буде і початкова школа, і базова школа. На даний час ми впроваджуємо різнопрофільне навчання, тому, певно, у нас залишиться математичний профіль, профіль української мови. Багато учнів займаються спортом, виборюють чимало призових місць – можливо створимо спортивний напрямок. У майбутньому бачу ліцей, який надає повну загальну середню освіту.

Що саме, на Вашу думку, вирізняє ліцей №4 серед інших навчальних закладів?

У нашій громаді всі навчальні заклади мають свої традиції, свої досягнення та успіхи. Наш навчальний заклад вирізняється, зокрема, потужним трудовим колективом. Вчителі початкових класів активно впроваджують сучасні методики Нової української школи. Гарно оформлені кабінети початкового навчання. На належному рівні оформлені кабінети математики, інформатики, біології, української мови, історії, захисту України тощо. Учителі старших класів мають певні досягнення та демонструють результативність своєї роботи. Створена ресурсна кімната для проведення занять для дітей з особливими освітніми потребами. Хороші результати демонструє учнівське самоврядування – учні ініціативні, організовують різні заходи, беруть участь у громадському житті. Також ми перший навчальний заклад у Вараській громаді, де були створені інклюзивні класи, і зараз у нас навчається 17 учнів з інклюзією. Вараський ліцей №4 перший заклад освіти, у якому впроваджено мультипрофільне харчування. Наш ліцей є опорним закладом обласного рівня з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності.

На завершення нашої розмови хочемо поставити пару особистих питань. Яку найкращу пораду Вам дали у житті?

Найкраща порада – завжди залишатися людиною і ставитися до людей так, якби ти хотів, щоб ставилися до тебе.

Яку останню книгу ви прочитали?

"Ольвія" Валентина Чемериса. Це історична книга про нашу Україну.