• Головна
  • Новини
  • Дмитро Ющук: "Міська влада зацікавлена, щоб послуга надавалася за найнижчим тарифом"

Дмитро Ющук: "Міська влада зацікавлена, щоб послуга надавалася за найнижчим тарифом"

Голова комісії з питань комунального майна, житлової політики, інфраструктури та благоустрою Дмитро Ющук (фракція "Європейська солідарність") розповів про проблемні питання, які доводиться розглядати на засіданнях комісії, поділився думками щодо роботи комунальних підприємств, а також стосовно позитивного впливу конкуренції на ринку комунальних послуг.

Дмитре Анатолійовичу, Ви вже обиралися депутатом, у попередню каденцію також очолювали комісію – чи допомагає зараз попередній досвід, які враження від роботи у "комунальній" комісії?

Робота цікава. У попередній каденції я був головою "соціальної" комісії – зовсім різні сфери роботи. Однак із колегами ми заглибилися у проблеми міста, проблеми комунальних підприємств. Хочу відмітити це доволі цікава робота.

IMG 7207 

Із якими проблемними питаннями Ваша комісія стикнулася під час роботи за уже майже дев’ять місяців?

Як таких проблем доволі багато, одержуємо велику кількість звернень від мешканців, в основному вони стосуються облаштування місць для паркування у Вараші, є звернення голів ОСББ, колективні звернення – власне по цим зверненням розглядаємо із колегами левову частину проєктів рішень. Є колективне звернення мешканців по вул. Лугова – це найстаріша вулиця у м.Вараш, до якої досі не проведено жодних мереж: ні тепло-, ні водопостачання та водовідведення. Буквально на попередньому засіданні комісії ми розглядали питання щодо виділення коштів на виготовлення проєктно-кошторисної документації, щоб, за можливістю, в майбутньому, виконати роботи із підведення мереж.

Як Ви оцінюєте роботу комунальних підприємств громади? Які, можливо, бачите недоліки у їхній роботі?

Майже у кожного підприємства є свої плюси та мінуси, своя специфіка роботи. Однак, переконаний, усе залежить від керівництва – як воно організовує роботу, так і підприємство працює. Звичайно, є і такі чинники, на які керівництво підприємства не може вплинути.

Якщо розглядати кожне підприємство окремо, то серед них хочу виокремити КП "Вараштепловодоканал". Ми вже декілька місяців спостерігаємо за тим, як це підприємство не працює у збиток, із мінімальним прибутком, мешканці вже відчули певні позитивні зміни. Ну, і відмічу також власне організацію роботи у підприємстві: доволі швидко реагують на заявки, звернення громадян, і, відповідно, на "пориви" та аварійні ситуації.

Щодо КП "Управляюча компанія "Житлокомунсервіс", то це вже зовсім інший профіль роботи. Вони відповідають за прибудинкову територію будинків, у яких не створено ОСББ, за внутрішньобудинкові мережі та за вивіз сміття із окремих будинків.

Особисто, я вважаю, усіма мережами (як внутрішньобудинковими, так і зовнішніми) повинно займатися одне підприємство, а от вже вивозом сміття, обслуговуванням прибудинкових територій займатися інше.

КП "Благоустрій" замається утриманням доріг, утриманням територій, що не відносяться до прибудинкових. Із колегами ми бачимо, що підприємство дещо не справляється із покладеними на нього обов’язками. Як нам на засіданні комісії прозвітувало керівництво підприємства причина у тому, що додалися сільські території, які мають абсолютно незадовільний стан доріг, нестача кадрів для забезпечення вчасного реагування на проблеми і спричиняє невчасне реагування на проблеми громади.

Щодо решти комунальних підприємств Вараської громади, то відмічу, що усі вони виконують покладені на них обов’язки.

Пане Дмитре, іще декілька слів про конкурс щодо призначення управителів багатоквартирних будинків, який спричинив певний резонанс серед працівників "Житлокомунсервісу". Цей конкурс – це примха міської влади, чи необхідність?

Відповідно до законодавства України, у багатоквартирних будинках, де не створено ОСББ, призначається управитель рішенням виконавчого комітету міської ради за результатами конкурсу. Нещодавно був оголошений конкурс, але, на жаль, він не відбувся. Участь у конкурсі брали чотири претенденти: дві місцеві компанії, дві з інших міст України, які виявили бажання працювати у Вараші. Як член конкурсної комісії, хочу відмітити, що у двох останніх вартість послуг у рази дешевша. Міська влада зацікавлена, щоб послуга надавалася якісно й у повному обсязі, але за найнижчим тарифом. Ясна річ, у нас є розуміння, що у КП "УК "Житлокомунсервіс" працюють жителі громади. Однак ми також розуміємо, що мешканці багатоквартирних будинків мають сплачувати за послуги якнайменше. Конкуренція це завжди добре. Уже за декілька днів матимемо результати нового конкурсу і зможемо побачити наскільки це правило спрацює.