• Головна
  • Новини
  • Наталія Валюшко: "Волонтерська діяльність Вараського ліцею №3 згуртовує колектив, батьків, учнів, вчителів"

Наталія Валюшко: "Волонтерська діяльність Вараського ліцею №3 згуртовує колектив, батьків, учнів, вчителів"

Минулого місяця у Вараській громаді відбувся конкурс на заміщення вакантних посад керівників декількох закладів освіти, зокрема, і у Вараському ліцеї №3. Єдиним кандидатом, котрий виявив бажання очолити заклад, стала директор ліцею Наталія Валюшко.

Валюшко Наталія Петрівна народилася 27 травня 1963 року в селі Сварині Рівненської області у сім’ї працівників культури. У 1980 році закінчила Городецьку середню школу, у 1986 – Луцький державний педінститут ім.Л.Українки за спеціальністю "Історія і суспільствознавство". Із 1980 по 1993 рік працювала у Сваринівській неповній середній школі старшою піонервожатою, заступником директора, вчителем історії. Із 1993 до 2001 року працювала вихователем Кузнецовського дошкільного закладу №11, а також вчителем історії Кузнецовської середньої школи, затим три роки була заступником директора школи після чого очолила навчальний заклад.

IMG a3fa0e030472c79b546b65ec86a6204d V

Наталіє Петрівно, вітаємо із "перепризначенням" директором ліцею. Цікаво почути про Ваші перші кроки на "новій-старій" посаді.

Будемо впроваджувати нашу нову Стратегію розвитку навчального закладу на 2021-2027 роки. Реалізовуватимемо концепцію "Нової української школи", через впровадження Державних стандартів початкової та базової загальної середньої освіти, розвиток мережі профільної освіти. І далі будемо працювати за науково-педагогічними проєктами "Інтелект України", "Розумники", впроваджуватимемо інформаційно-цифрові технології в освітній процес.

Багато планів щодо створення безпечного освітнього середовища. Проводиться вакцинація працівників закладу. Завершується ремонт і підготовка школи до нового навчального року. У перспективах розвитку закладу – капітальний ремонт фасаду, облаштування їдальні, спортивних майданчиків.

Чи важко бути керівником навчального закладу?

Думаю немає легких професій. Є бажання працювати. Коли людина отримує задоволення від своєї роботи та бачить результат, то звичайно це надихає. Я, насамперед, задоволена своїм колективом, прагну, щоб рішення ми ухвалювали колегіально. Коли кожен працівник розуміє у цьому рішенні своє завдання, свою роль та функцію, тоді колективу не потрібно давати додаткові настанови. Колегіальне прийняття рішень – це додатковий стимул для нашої роботи. У цьому функція керівника – підвести працівників до того, щоб вони працювали заради однієї цілі.

Яким Ви бачите ліцей через 5 років?

Передусім, це буде ліцей, де діти будуть щасливі, батьки задоволені, де працюватимуть творчі та вільні педагоги, які можуть впроваджувати вільно свої практики, заради того, щоб у цьому співробітництві розвивалися творчі особистості. Особистість, котра буде розвивати не тільки власну державу, а й зможе долати виклики, які постали перед світовим співтовариством.

Що саме, на Вашу думку, вирізняє ліцей №3 серед інших навчальних закладів?

Духом. Духом свободи, духом творчості дітей та педагогів. І переконана – це головне. У ньому наші здобутки, здобутки наших учнів, адже ми вийшли не тільки на всеукраїнський, а й на міжнародний рівень. Наш випускник Єгор Грушевий виборов у 2019 році третє місце на міжнародній олімпіаді з географії. Юні правознавці, географи, історики нашого закладу здобували призові місця на всеукраїнському рівні.
Вважаю величезним здобутком рівень наших виховних заходів, ми прагнемо тримати "руку на пульсі". У співпраці з батьками проводимо весняні толоки, екологічні акції. А ще волонтерська діяльність – вона згуртовує колектив: батьків, учнів, вчителів. Із 2014 року це стало нашою потребою. Співпрацюємо із центром соціальної допомоги одиноким людям, третій рік поспіль готуємо подарунки до Святого Миколая.

У яких напрямках будете розвивати освітній заклад?

Ми одразу бачили наш заклад багатопрофільним ліцеєм. У наших дітей різноманітні таланти, здібності та вподобання. Оскільки ми є багатопрофільним ліцеєм, то можемо задовільнити інтереси та нахили ширшого кола учнів. Традиційно у нас виокремилися такі профілі: гуманітарний – поглиблене вивчення української мови та літератури та іноземної мови; хіміко-біологічний профіль – поглиблене вивчення хімії, біології; третій напрямок – математика.

На завершення нашої розмови хочемо поставити пару особистих питань. Яку найкращу пораду Вам дали у житті?

Потрібно вірити у себе.

Яку останню книгу ви прочитали?

"Різнотрав’я" авторства Мирослава Дочинця.