• Головна
  • Новини
  • Яна Горегляд: "Створення комфортних і безпечних умов навчання – для учнів та праці – для вчителів"

Яна Горегляд: "Створення комфортних і безпечних умов навчання – для учнів та праці – для вчителів"

Нещодавно, колективу Вараського ліцею №2 представили нового керівника – депутата Вараської міської ради Яну Горегляд. Відмітимо, що директори закладів освіти Вараської громади, обрані шляхом проведення конкурсу. Контракт з новообраним керівником укладено на 2 роки.

Горегляд Яна Іванівна, народилася 20 січня 1970 року в селі Серники Зарічненського району. Здобула три вищих освіти: у Рівненському державному педагогічному інституті, який закінчила з відзнакою, отримала кваліфікацію "викладач педагогіки та психології, вихователь", у Волинському державному університеті ім.Лесі Українки одержала кваліфікацію "викладач історії" та у Державному вищому навчальному закладі "Університет менеджменту освіти", який закінчила з відзнакою, отримала кваліфікацію "керівник підприємства, установи та організації у сфері освіти та виробництва". Свою трудову діяльність розпочала з посади вихователя дошкільного навчального закладу, працювала у відділі та управлінні освіти Вараської міської ради на посадах методиста, спеціаліста з кадрових питань, а також за сумісництвом вчителем історії та правознавства у закладах загальної середньої освіти м.Вараш №1, 2, 3, 5.

Horehlad3

Яно Іванівно, вітаємо вас з призначенням на посаду директора ліцею. Цікаво почути про Ваші перші кроки на новій посаді?

Добре розумію, що усе велике не робиться однією людиною, а виключно командою: педагогами, учнями та батьками. Моїми першими кроками є, насамперед, взаємодія із трудовим і учнівським колективом та батьками, які об'єднані спільними ідеями, цілями та прагненнями у розвитку навчального закладу. Головним завданням є всебічний розвиток, навчання та виховання дітей, виявлення обдарувань, соціалізація особистості, яка здатна до життя в суспільстві та цивілізованої взаємодії з природою, має прагнення до самовдосконалення і здобуття освіти упродовж життя, готова до свідомого життєвого вибору та самореалізації, відповідальності, трудової діяльності та громадянської активності, дбайливого ставлення до родини, своєї країни, довкілля, спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству. Важливе значення має створення комфортних і безпечних умов навчання – для учнів та праці – для вчителів, заохочення працівників, націлених на продуктивну роботу, досягнення успішних результатів, розвиток та підтримку здібних, талановитих і творчих учнів, дітей із особливими освітніми потребами.

Яким Ви бачите ліцей через 5 років?

Глибоко переконана, що ліцей №2 буде ліцеєм радості для дітей, де навчають доступно, цікаво і нестандартно, ліцеєм творчості для вчителів, де розвивають увагу, допитливість, уяву, фантазію та мислення учнів, ліцеєм спокою для батьків, де виховують чесних, добросовісних і гідних громадян України. Буду робити все для того, щоб кожна дитина поспішала до ліцею із радістю, знаючи, що її чекають, люблять і завжди підтримають.

У яких напрямках будете розвивати освітній заклад?

Вважаю, що необхідно зробити акцент на розвитку особистості кожного учня із врахуванням його освітніх потреб та можливостей. Навчання у ліцеї №2 буде спрямовано за двома профілями: гуманітарним – вивчення української мови, іноземних мов (англійської, німецької, польської), історії та правознавства; і фізико-математичним – за бажанням учнів. Також буде реалізовуватись обласна програма національно-патріотичного виховання за трьома напрямами: громадянсько-правовим, історично-краєзнавчим; військово-патріотичним.

Нещодавно міський голова запропонував зробити напрацювання та вирішити питання щодо гімназії та ліцею №2, можливо Ви вже обговорили це з колективом та зробили висновки стосовно подальшого розвитку закладу?

Вирішення цього питання належить до повноважень засновника. Проте вважаю, що при прийнятті цього рішення мають бути враховані позиції трудових колективів обох навчальних закладів, права та інтереси учнів і їх батьків. Першочерговим у цьому напрямку є створення належних умов для навчання дітей, облаштування класів, що потребує відповідного фінансування. Головним завданням при цьому є максимальне збереження як учнівського, так і педагогічного колективів.

На завершення нашої розмови хочемо поставити пару особистих питань. Яку найкращу пораду вам давали в житті?

Бути чесною перед собою та людьми.

Яку останню книгу ви прочитали?

"Ніч у Лісабоні" авторства Еріха Марії Ремарка.