• Головна
  • Новини
  • Вараська громада та Рівненська АЕС обговорили співпрацю у сфері освіти

Вараська громада та Рівненська АЕС обговорили співпрацю у сфері освіти

Відбулася конференція у Більськовільському ліцеї Вараської громади, на якій підбили підсумки співпраці Вараської громади та Рівненської АЕС у сфері освіти.

За "круглим" столом зібралися заступник міського голови Дмитро Стецюк , начальник Управління освіти Олена Корень, керівники навчальних закладів Вараської громади, начальник Управління інформації та зв'язків з громадкістю РАЕС Сергій Гуцало та провідний інженер (по роботі з персоналом) Управління кадрів РАЕС Василь Стрілець.

"Уперше ця конференція відбулся не у місті Вараш, а на сільській території громади у с.Більська Воля. Ми хочемо, щоб наші сільські громади долучалися до державотворчих та освітніх процесів, які є дуже важливими для наших школярів. Адже можливості і ресурси, наявні у РАЕС, розвивають учнів. Атомна електростанція має потужний фаховий склад, матеріальну базу, потенціал та лідерські якості, якими можуть поділитися із школярами Вараської громади. Упевнений, що ті лідери, які беруть участь в освітніх проєктах, таких як Ядерна школа, згодом повертаються у громаду і розвивають її. Сподіваємося, що це буде ще більше стимулювати дітей до пізнання ядерної енергетики, зокрема вивчення хімії та фізики. Останнє ЗНО засвідчило, що саме з цих предметів деякі учні набрали по 200 балів. Нам дуже приємно, що РАЕС відкриває свої двері та радо співпрацює із нами", – зауважує заступник міського голови Дмитро Стецюк.

Також заступник відмітив, що школи у місті розвивалися значно швидше і нині є проблеми з доступом до мережі Інтернет і технічним забезпеченням освітньої галузі у сільських територіях громади. Триває робота із під’єднання до глобальної мережі двох віддалених сіл – Березина та Уріччя. Також уже замовлені мультикомплекси для навчальних закладів у селах, відповідно матеріальна база буде покращуватися.

IMG 8793

У свою чергу начальник Управління інформації та зв'язків з громадкістю РАЕС Сергій Гуцало також відмітив хороший рівень співпраці та взаємодії.

"Директори сільських шкіл показали нам сьогодні свої проблеми, але хочу відмітити високий рівень усіх освітніх закладів. Видно ті старання і любов, яку вклали в організацію навчального процесу. Щодо співпраці РАЕС та Вараської громади, то хочу нагадати про підписаний меморандум. А наш проєкт Ядерна школа є доволі успішним, отже будемо продовжувати його реалізацію і надалі, залучатимемо і сільських дітей", – сказав Сергій Гуцало.

Директори міських закладів освіти розповіли про свій досвід співпраці з РАЕС, переваги та перспективи для учнів Вараської громади. Зокрема, участь школярів у проєкті Ядерна школа, в рамках якого уроки хімії, фізики, прикладної фізики, математики відбуваються на промислових майданчиках РАЕС; працює ІТ-школа РАЕС; учні мають змогу стажуватися на стації. Працівники Інформаційного центру "Полісся" організовують семінари, зустрічі, пізнавальні ігри для дітей, інтелектуальні ігри; відбуваються місячник профорієнтаційної роботи для старшокласників, тиждень відкритих дверей.

Учні Вараської громади мають можливість брати участь у Всеукраїнських проєктах за підтримки Рівненської АЕС. Також школярі мають змогу використовувати спортивний комплекс "Ізотоп" та багато ін.

Перед конференцією директори сільських шкіл громади провели екскурсії своїми освітніми закладами. Зокрема, Старорафалівська гімназія, Сопачівський, Собіщицький та Більськовільський ліцеї продемонстрували позитивні зміни закладів освіти після приєднання до Вараської громади.

"Значно збільшилося фінансування, яке ми спрямували на заміну вікон, дверей, нам виділені кошти на облаштування внутрішніх санвузлів, зроблено витяжки, замінено рукомийники, у дошкільній групі зроблено санвузли. На цей момент для нас залишається проблемне питання єдиного приміщення для школи – нині маємо три корпуси, що незручно і учням, і вчителям. Уже виділено кошти на розробку проєктно-кошторисної документації", – зазначив директор Сопачівського ліцею Василь Савчук.