• Головна
  • Новини
  • Олександр Дерев’янчук: Сфера безпеки є однією з пріоритетних

Олександр Дерев’янчук: Сфера безпеки є однією з пріоритетних

Голова Комісії з питань депутатської діяльності, законності та правопорядку Олександр Дерев’янчук (фракція «Європейська солідарність») розповів про діяльність очолюваної комісії та про власне ставлення до влаштування безпеки у Вараській громаді.

Олександре Миколайовичу, передусім декілька слів про те, чим саме займається Ваша комісія – для багатьох навіть назва є доволі незрозумілою і мало хто розуміє які питання Ви розглядаєте.

Загалом, комісія не займається розподілом бюджетних коштів, ми переглядаємо, щоб проєкти рішень відповідали нормам закону. Щоб рішення, які пропонуються до розгляду на сесії, не суперечили регламенту Вараської міської ради щодо термінів подання, тексту подання і тому подібне. Переглядаємо положення по структурам, зміни і т.д. Тобто розподіленням коштів комісія не займається, виключно додатковий контроль тих проєктів рішень, які подаються на сесію. Хоча, відмічу, що не всі проєкти рішень розглядає наша комісія – загалом, це не більше 10% від загального обсягу усіх питань порядку денного. Засідання комісії у нас відбуваються тихо-мирно, і нашу з колегами діяльність я вважаю цілком продуктивною.

Чи виникали якісь складнощі, питання під час роботи?

Ні, жодних труднощів донині не виникало.

Чимало питань, які розглядає очолювана Вами комісія, стосуються безпеки нашої громади. Наразі у Вараській громаді реалізовується програма "Безпечна громада". Чи достатньо заходів у програмі, чи достатньо їх для того, щоб жителі відчували себе у безпеці?

Немає жодних обмежень щодо удосконалення програми. Це постійний рух уперед, постійні нові виклики, які постають перед громадою. Тим більше, зараз у контексті того, що до нас доєдналися ще сільські території і, відповідно, ті проблеми і те розуміння, яке було до об’єднання із селищними територіями – зараз маємо дещо по-іншому подивитися на безпеку, на контроль за життєдіяльністю нашої громади.

Я переконаний, що сфера безпеки є однією з пріоритетних. Вважаю, що орган місцевого самоврядування має відігравати одну з ключових ролей для того, аби життя нашої громади було безпечним.

Ми знаємо, що вже запрацював проєкт так званих "шерифів" громад, відкрито перші відділення. Також маємо постійно дбати про фінансове забезпечення безпекових ініціатив. Нині ми обговорюємо і маємо віднайти кошти для того, щоб придбати квадрокоптер. Він необхідний для нашої громади: це і контроль за використанням природних ресурсів, і контроль за різними техногенними явищами і ризиками. Дрон потрібен нашій громаді для того, щоб відділи виконавчого комітету – цивільного захисту та екологічного контролю – ефективно працювали. Таке технологічне обладнання вкрай потрібне.

До питання безпеки особисто я завжди ставлюся з повним розумінням. Адже безпеки забагато не буває. Ми маємо покращувати матеріально-технічне забезпечення відповідних підрозділів і маємо все таки більше приходити до розуміння того, що саме громада відіграє ключову роль у забезпеченні власної безпеки. Необхідна присутність адекватної реакції на різні виклики, які є в нашій громаді. Завжди є люди та організації, які завжди активно підтримують будь-які процеси щодо усунення якихось негативних наслідків. Відповідно сама громада, самі мешканці повинні йти шляхом забезпечення безпеки у власному домі, під’їзді, у місті, громаді, а орган місцевого самоврядування щодо цього буде завжди допомагати у межах своїх можливостей і в межах наділених повноважень. Сфера безпеки є однією з пріоритетних.

IMG 6998

Олександр Дерев'янчук

Раніше у складі виконавчого комітету Вараської міської ради був такий структурний підрозділ як відділ муніципальної поліції. На цей час є таке громадського формування "Вараська муніципальна варта" – як оцінюєте діяльність подібних організацій/формувань, чи взагалі вони потрібні?

Я є членом цього громадського формування. Й оцінюю його діяльність як необхідну і дуже ефективну. Загалом активна фаза діяльності нашого формування припала на 2013-2014 роки, почалося гуртування активних громадян і в процесі нашої діяльності це все перетворилося на громадське формування. Ми чергуємо у вихідні та святкові дні разом із працівниками поліції, забезпечуємо громадський порядок у місті у межах наших повноважень та наших можливостей. Наша діяльність здійснюється виключно в межах законодавства України, вона описана в ЗУ "Про Національну поліцію".

Громадське формування є відкрите для людей, які займають активну громадянську позицію, які готові безоплатно витрачати свій час на патрулювання міста і які готові не словом, а ділом приносити користь нашій громаді.

Хочу зазначити основний аспект, оскільки часто в соціальних мережах виникає маніпулятивна інформація, що ми отримуємо кошти за нашу діяльність. Жоден член громадського формування жодного разу не отримував кошти за власну діяльність, повністю вся діяльність здійснюється на волонтерських засадах, всі люди витрачають власні час та кошти.

Єдине, на що на початку нашої діяльності було виділено з міського бюджету близько 100 тис. грн – придбання одягу, радіостанцій і деяких елементів засобів індивідуального захисту. З того часу жодного фінансування із місцевого бюджету не надавалося. Тобто, уся наша діяльність здійснюється виключно за кошти членів громадського формування.

Щодо того, як здійснюють аналогічні чи схожі громадські формування свою діяльність в інших містах України, то варто сказати, що в деяких містах створюються комунальні підприємства, які займаються такою діяльністю, там люди працевлаштовані офіційно, отримують кошти. Таким шляхом пішов Луцьк. Рівненська міська рада зараз створює муніципальну варту як окремий структурний підрозділ з певними контролюючими функціями. Є така стійка думка, так як ми витрачаємо власний час, у той час коли люди відпочивають, то було б непогано аби місцевий бюджет забезпечував нас хоча б паливно-мастильними матеріалами, вже не говорячи про забезпечення автомобілем.

Пане Олександре, чи будете Ви як депутат міської ради, як голова комісії і як член Муніципальної варти, плануєте лобіювати питання щодо виділення коштів з місцевого бюджету для потреб формування?

При розробці програми "Безпечна громада" були передбачені певні кошти на паливно-мастильні матеріали. Лобіювати не буду, якщо депутатський корпус розцінить необхідність даних витрат на це громадське формування, то кошти будуть виділені. Якщо ні – то, в принципі, з 2015 року ми є на самозабезпеченні, для нас це не критично, на нашій діяльності це жодним чином не відобразиться. Минула каденція саботувала будь-яке виділення коштів громадському формуванню через незрозумілі для нас причини – те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими.

Можливо Ви можете поділитися із нами цілями та планами, які Ви бажаєте досягти за період Вашої каденції?

Оскільки я балотувався від партії "Європейська солідарність", то саме реалізація пунктів нашої партійної програми і є метою, хочемо вийти на високий показник щодо реалізації нашої політичної програми. Також можу додати до цього – намагатимусь поліпшувати якість життя у нашій громаді через депутатську діяльність, максимальний рівень комунікації з мешканцями громади.