Звіт комісії щодо виконання протиепідемічних заходів у Вараській МТГ станом на 17 вересня 2021 року

На виконання протокольного доручення №25 від 16 червня 2020 року комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вараської міської територіальної громади, виконавчий комітет Вараської міської ради інформує.

З метою запобігання поширення на території Вараської міської територіальної громади гострої респіраторної хвороби COVID-19, посадовими особами виконавчого комітету Вараської міської ради спільно з Володимирецьким районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області 17 вересня 2021 року було проведено перевірку щодо виконання постанов Головного державного санітарного лікаря України із організації протиепідемічних заходів при здійсненні відповідних видів діяльності в супермаркетах, магазинах, ринках, закладах громадського харчування.

Основною метою спеціальної комісії з проведення моніторингових обстежень на території Вараської міської територіальної громади є перевірка дотримання основних норм та правил, що зазначені у постановах Головного державного санітарного лікаря України.

Відповідно до постанови №17 від 9 травня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, в магазинах, де здійснюється торгівля продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами послуги повинні надаватися згідно наданих тимчасових рекомендацій, а саме:

  • Перед початком зміни необхідно провести температурний скринінг усіх працівників (при проведені вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу);
  • На вході до закладів торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:
  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  • Контролювати одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м² площі зали обслуговування. Обмежити контакт між працівниками та відвідувачами шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри):
  • допускати відвідувачів у заклади лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
  • В магазинах адміністрація/персонал самостійно повинні забезпечити контроль за недопущення черг. Біля місць де може бути потенційне скупчення людей потрібно нанести відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 метри.
  • Ручки корзинок та візків для покупок потрібно обробляти дезінфекційними засобами і розташовувати окремо з табличкою «Продезінфіковано».

Використані корзини та візки складати окремо та провести дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

  • Працівники закладів торгівлі, які здійснюють видачу замовлення та здійснюють розрахунок повинні одягати медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).
  • Після кожного зняття ЗІЗ та одягання чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
  • Адміністрація закладу повинна проводити навчання серед працівників щодо правил використання та утилізації ЗІЗ та забезпечити контроль за їх використанням.

Суб’єкт господарювання повинен забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • Інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет;
  • Здійснення вологого прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, столи, раковини) та використовувати сертифіковані миючі та дезінфекційні (в кінці зміни) засоби не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
  • Збирати використані ЗІЗ, паперові серветки в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • Обмежити масовий збір працівників в закритих приміщеннях;
  • Працівники повинні регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години.

Відповідно до постанови №34 від 06 червня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину потрібно дотримуватися наступних вимог:

  • Допускати працівників ринку, суб’єктів господарювання та їх продавців і відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • Розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування ринків) при наявності ознак гострого респіраторного захворювання;
  • Розмістити на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспансери з антисептиком;
  • Контролювати кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, кількість відвідувачі не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • Контролювати відстань між робочими місцями продавців, яка повинна складати не менше 1,5 м, місця торгівлі обладнати захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
  • Проводити дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирати та дезінфікувати всі приміщення, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
  • Забезпечити постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • Адміністрація ринку повинна забезпечити контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативно усувати порушення;

Адміністрація ринку повинна забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
  • Централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією;
  • Розмістити додаткові контейнери/урни для ЗІЗ, паперових серветок в місцях загального користування;

17 вересня 2021 року з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 спеціальною комісією була проведена моніторингова перевірка об’єктів торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами, які здійснюють свою діяльність на території міста Вараш (МПП "Ринок" по м-р Будівельників,  ринок "Північний" по м-р Ювілейний,  магазин «Аврора», магазин «Джерело», магазин «Вацак»,  магазин «Комхаус» м-н Перемоги, 10А).

Під час моніторингової перевірки у суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території м.Вараш основними порушеннями були: недотримання соціальної дистанції серед відвідувачів магазинів, використання не сертифікованих засобів для миття підлоги і протирання поверхонь, не правильне використання масок (не були закриті ніс та рот), відсутність одноразових рукавичок у продавців, скупчення людей, відсутність відповідного тимчасового маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами. Комісією надавалися рекомендації для суб’єктів господарювання не обслуговувати в магазинах відвідувачів без масок.

Комісією також наголошувалося на необхідності і надалі дотримуватися усіх карантинних норм і обмежень відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України. 

Нагадуємо, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 Кабінет Міністрів України продовжив дію карантину на території України з 19 грудня 2020 р. до 31 жовтня 2021 р., під час якого передбачено 4 рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення (постанова КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236).

На території Рівненської області встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки, який дозволяє переглянути підходи до протиепідемічних обмежень в сторону пом'якшення.

Зокрема Кабмін дозволив проведення масових заходів (у тому числі в розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) за участю більше однієї особи на 4 кв. метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі).

Також дозволено приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури та приймання відвідувачів іншими суб’єктами діяльності у сфері культури з наповненістю кінозалів або залів більше двох третин місць (розміщення здійснюється з дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами і одним порожнім рядом) або більше 50 відсотків місць (розміщення здійснюється з дотриманням шахового порядку, зокрема для груп із двох осіб) у кожному окремому кінозалі або залі.

Та все ж потрібно дотримуватись  тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України про надання послуг в магазинах, де здійснюється торгівля продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами та дотримання вимог щодо організації протиепідемічних заходів при торгівлі на ринках на період карантину.

На засіданні Кабінету Міністрів України 11 серпня 2021 року прийнято рішення про продовження адаптивного карантину, а також продовження режиму надзвичайної ситуації до 31 жовтня 2021 року.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, поточна епідемічна ситуація повністю контрольована, але фахівці починають фіксувати перші негативні тенденції щодо зростання кількості госпіталізацій і важких хворих на коронавірус.

Міністр додав, що темпи вакцинації в Україні продовжують зростати. Так, за останній тиждень кількість проведених щеплень в Україні зросла на +10%.

"Наразі ми вакцинуємось із вищими темпами за світові та європейські. Закликаю усіх вакцинуватись і захистити себе від можливих тяжких наслідків коронавірусу" - написав Ляшко.

На сьогодні для "зелених зон" в Україні діють наступні обмеження:

  • обов'язковий масковий режим у громадських будівлях,
  • масові заходи за участі понад 50 осіб,
  • кінотеатри та заклади культури з наповненістю не більше 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі,
  • перевезення пасажирів тільки у межах сидячих місць,
  • відвідування закладів дошкільної, шкільної, позашкільної та спеціалізованої освіти, якщо на самоізоляції понад 50% дітей та персоналу закладу.