• Головна
  • Новини
  • Визначено дебютних переможців конкурсу науково-дослідницьких робіт

Визначено дебютних переможців конкурсу науково-дослідницьких робіт

На Рівненській АЕС визначено призерів конкурсу науково-дослідницьких робіт "Мій рідний край – моя історія жива" серед мешканців Вараської територіальної громади.

У конкурсі взяли участь 12 дітей та 3 дорослих. Завданням конкурсантів було презентувати власні напрацювання щодо вивчення історичного минулого західного Полісся, його духовної, культурної спадщини та природного різноманіття.

Для визначення переможців була створена конкурсна комісія в складі голови Первинної профспілкової організації РАЕС Івана Мельника, т. в. о. заступника генерального директора РАЕС з персоналу Анатолія Тихомирова, заступника начальника управління інформації та зв’язків з громадськістю Ірини Жук, викладача історії професійно-технічного училища РАЕС Анни Скібчик, інженера служби аналізу безпеки РАЕС, дослідника-аматора Віталія Охрімчука.

Конкурсна комісія

Усі учасники презентували власні науково-дослідницькі роботи на сцені Палацу культури РАЕС перед членами журі та глядачами. Після ознайомлення з роботами та обговорення визначено переможців конкурсу. Під час оцінювання робіт враховували самостійність, якість оформлення, актуальність теми, достовірність наведених даних та інформації з посиланням на джерело, оригінальність подання матеріалу, грамотність, якість захисту.

Учасники конкурсу

Учасники конкурсу

За рішенням журі перше місце в категорії "Діти від 11 до 17 років" виборола вихованка гуртка "Українське народознавство" Будинку дитячої та юнацької творчості Дарина Стельмах із роботою "Поліська вишиванка – унікальний код твого краю". Друге місце посіла одинадцятикласниця Вараського ліцею №3 Карина Бойко з дослідженням "Село Щоків – поєднання давнього побуту українського народу із сучасністю", третє – її однокласниця Валерія Виговська з роботою "Вараш – крок в минуле чи подорож в майбутнє?". Гран-прі конкурсу присуджено учениці Вараського ліцею №3 Богдані Лутай із дослідженням "Стара Рафалівка: від витоків до середини XX століття". Спеціальний приз журі отримав восьмикласник Заболотівської гімназії Дмитро Сова з роботою "Історія малої Батьківщини: із минулого до сьогодення".

О.Жарікова під час презентації

Ольга Жарікова під час презентації своєї роботи

У категорії "Дорослі від 18 років" перше місце посіла вчитель Старорафалівської гімназії Світлана Лутай із темою "Історія єврейської громади села Стара Рафалівка". Друге місце виборола вчитель історії Вараського ліцею №5 Юлія Головач з роботою "Страшна таємниця Бахової гори" та третє місце із дослідженням "Спадок князів Чорторийських" у інженера енергоремонтного підрозділу РАЕС Ольги Жарікової.

Світлана та Богдана Лутай переможниці у відповідних категоріях

Світлана та Богдана Лутай

За словами члена журі Ірини Жук, цього року до захисту були допущені всі конкурсанти, проте надалі для захисту планується відбирати по 5 кращих у кожній із категорій.

"Цікаві теми, оригінальне подання матеріалу як юними науковцями, так і педагогами громади й атомниками, знання наукового матеріалу — усе це дало можливість членам журі конкурсу визначити переможців та кращі роботи. Наш край багатий на артефакти минулого, про які здебільшого мешканці громади не знають. Завдяки дослідженням конкурсантів сьогодні мали можливість про них почути. Деякі з них ще залишаються не названими, сподіваємося на наступному конкурсі ми про них почуємо", – прокоментувала Ірина Жук.

Усіх учасників конкурсу заохочено грамотами та сувенірною продукцією. Призери конкурсу отримали окрім грамот, ще й грошові премії. Творчі працівники Палацу культури РАЕС підготували для усіх присутніх автентичні, яскраві хореографічні та вокальні номери.

За повідомленням Управління інформації та зв'язків з громадськістю РАЕС, фото Надії Тимофєєнко