• Головна
  • Новини
  • Голів ОСББ Вараша проконсультували щодо оформлення землі

Голів ОСББ Вараша проконсультували щодо оформлення землі

Відбулася зустріч голів ОСББ міста Вараш та представників структурних підрозділів виконавчого комітету, комунальних підприємств Вараської міської ради щодо оформлення права користування земельними ділянками.

Начальник Відділу земельних ресурсів Олена Власова розповіла головам об’єднань співвласників багатоповерхових будинків про те, яка територія відноситься до ділянки багатоквартирного будинку, що необхідно для оформлення усіх необхідних документів та які наслідки виникають у разі відмови від оформлення земельних ділянок.

IMG 1057

Під час зустрічі, 5 жовтня, у голів ОСББ виникало чимало питань стосовно віднесення тих чи інших територій до прибудинкових, як вони розмежовуються та хто відповідальний за їх дотримання у належному стані.

IMG 1055

Згідно зі ст.42 Земельного кодексу України, земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або у постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

IMG 1060

До земельної ділянки багатоквартирного будинку належать:

  • земля, на якій розміщено житловий будинок;
  • земля, на якій знаходяться будівлі і споруди, що стосуються такого будинку;
  • прибудинкова територія.

Для місцевої влади це означає, що земельні ділянки будуть визначені як об’єктів оподаткування та визначення платників податку (власників відповідних земельних ділянок або землекористувачів). Отже, кожна оформлена земельна ділянка – додаткові надходження до місцевого бюджету, що є вкрай втішним для жителів Вараської громади.