• Головна
  • Новини
  • Інформація щодо запровадження "червоного" рівня епідемічної небезпеки на території Вараської громади

Інформація щодо запровадження "червоного" рівня епідемічної небезпеки на території Вараської громади

Із 26 жовтня 2021 року рішенням, ухваленим на позачерговому засіданні Державної комісії з питань ТЕБ і НС, на території Рівненської області запроваджено "червоний" рівень епідемічної небезпеки.

Обмеження

Таким чином, на території Вараської громади обмежується:

  • перебування без одягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно: в закладах охорони здоров’я та освіти; в установах, підприємствах, організаціях (незалежно від форми власності), в органах місцевого самоврядування та структурних підрозділах; на зупинках громадського транспорту; у магазинах, торгових центрах, супермаркетах та ринках; на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання фізичної дистанції не менше 1 метра.
  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

photo 2021 09 14 16 32 29 2

 

Докладніше про обмеження у протоколі позачергового засідання комісії з питань ТЕБ і НС Вараської громади №1400-ПТ-ТЕБтаНС-16-21 від 23.10.2021 р.

Обмеження НЕ застосовуються

За "червоного" рівня карантину не обмежується робота робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек і всіх продовольчих магазинів, за умови маскового режиму (маска закриває рот і ніс) та дотримання соціальної дистанції.

Заклади освіти можуть працювати лише якщо 100% працівників мають "зелений" (дві дози вакцини) COVID-сертифікат.

Відвідувати заклади освіти можуть здобувачі дошкільної освіти, учні спеціальних закладів освіти та 1÷4 класів закладів загальної середньої освіти.

Обмеження "червоного" рівня не будуть застосовуватися для тих установ, організацій, закладів тощо за умови наявності у ВСІХ учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів "зеленого" (наявність двох доз вакцини) COVID-сертифікату, за умови маскового режиму (маска закриває рот і ніс) та дотримання соціальної дистанції.

photo 2021 10 13 09 46 40

Рекомендуємо продавцям магазинів, працівникам закладів громадського харчування, працівникам ТРЦ, інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів перевіряти у відвідувачів наявність "зелених" COVID-сертифікатів задля уникнення наслідків уповноваженими перевіряючи органами і, відповідно, відмовляти відвідувачам у продажі товарів чи надання послуг у разі відсутності у них сертифікату необхідного рівня. Також обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил – маскового режиму (маска закриває рот і ніс) та дотримання соціальної дистанції.

Користування громадським транспортом й автобусними перевезеннями на території Вараської громади, за умови маскового режиму (маска закриває рот і ніс) для водія і всіх пасажирів із 12 років та дотримання соціальної дистанції.

Хто перевірятиме?

Перевіряти достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян у Вараській міській територіальній громаді з 26 жовтня 2021 року будуть працівники Вараського районного відідлу поліції ГУ НП у Рівненській області, Володимирецького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області спільно з Відділом екологічного контролю Управління безпеки та внутрішнього контролю виконавчого комітету. Перевірки відбуватимуться у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків.

Національна поліція спільно з Мінцифри розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських для швидкої перевірки сертифікатів з Дії або скануючи паперовий його варіант.

Усі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який підключений до міжнародних баз. Інформація буде перевірятися дуже ретельно. Особи, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки.

У паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково мають бути реквізити – інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я.

За виготовлення і збут підробленої медичної документації правопорушникам може загрожувати покарання – від штрафу у 17 тисяч гривень до 5 років позбавлення волі. За використання підроблених довідок чи сертифікатів передбачене покарання – від штрафу на суму до 850 гривень до обмеження волі на строк до 2-х років.

Люди, які замовляють і купують підроблені сертифікати про вакцинацію, у випадку виявлення підробки документу та спроби скористатися ним, будуть притягуватися до відповідальності за порушення карантинних умов. Це може бути штраф від 17 до 34 тисяч гривень. У випадку, якщо буде доведено, що особа, хвора на COVID-19, розповсюдила хворобу, вона може бути притягнена до кримінальної відповідальності.

Які документи підтверджують вакцинацію?

  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (паперове), використовується для виїзду за кордон. Щоб сформувати його - необхідно вказати серію та номер закордонного паспорта. Видається після повного курсу вакцинації. Колір паперу різниці немає.
  • Ф-063 Карта профілактичних щеплень (паперова), при наявності однієї дози вакцини. Використовується тільки на території України. Можна видавати з однією чи з двома дозами вакцини, також не містить QR-код!
  • Жовтий ковідний сертифікат (електронний). Це електронний документ в додатку ДІЯ, який підтверджує одну дозу вакцинації і містить QR-код для перевірки.
  • Зелений ковідний сертифікат (електронний). Це електронний документ в додатку ДІЯ, який підтверджує дві дози вакцинації, містить QR-код для перевірки.

Міжрегіональні пасажирські перевезення

Нагадуємо, з 21 жовтня набули чинності правила міжрегіональних регулярних та нерегулярних перевезень автомобільного транспорту на автобусних маршрутах, авіаційного та залізничного транспорту міжобласного сполучення під час "жовтого" й "червоного" рівнів епіднебпезки.

photo 2021 10 14 13 08 11

Для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті необхідно мати або документ про щеплення проти COVID-19, або негативний результат тестування на COVID-19.

Це правило перевезень не стосуються неповнолітніх пасажирів. Діти до 18 років можуть користуватись громадським транспортом у поїздках між регіонами без пред’явлення негативних тестів на COVID-19 та сертифікатів чи міжнародних свідоцтв про щеплення. Для дітей віком від 12 років залишається обов’язкове правило використовувати захисні маски під час перебування у громадських місцях, зокрема транспорті.