• Головна
  • Новини
  • Атомники РАЕС долучилися до розробки стратегії розвитку Вараської громади

Атомники РАЕС долучилися до розробки стратегії розвитку Вараської громади

Працівники Рівненської АЕС взяли участь у розробці проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Із червня поточного року проєкт документу розробляли учасники експертних груп відповідних напрямів – провідні фахівці галузей, представники громадськості, органів державної влади, виконавчого комітету, Рівненської АЕС, комунальних підприємств, бізнесу, депутати міської ради, координатор Програми розвитку ООН з досягнення цілей сталого розвитку у Рівненській області, директор Агенції регіонального розвитку Рівненщини та інші.

Зокрема, участь у робочих засіданнях, які засвідчили єдність і синергію усіх фахівців громади, брали заступник генерального директора ВП "Рівненська АЕС" з якості та управління Віктор Кравець, заступник начальника ВТС – начальник відділу комерційної диспетчеризації Олександр Адамович, заступник генерального директора з капітального будівництва Сергій Куроєдов, заступник головного інженера з загальностанційних об’єктів Федір Кислицин, начальник управління соціальних об’єктів Володимир Ткачук, старший інспектор служби охорони навколишнього середовища Юрій Хлюстін та інші.

Проєкт рішення Вараської міської ради "Про затвердження Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року" №1153 від 29.10.2021 р.

Стратегія розвитку Вараської громади на період 2022-2027 роки покликана забезпечити сталий економічний та соціальний розвиток громади, створити сприятливі умови для розвитку економіки, конкурентоспроможності, привабливого інвестиційного клімату.

Проєкт документу містить розділи щодо ресурсного потенціалу громади, її інфраструктури, стану господарського комплексу, фінансово-бюджетної сфери, екополітики. Стратегія, цілі та завдання напрацьовані за результатами порівняльних переваг та викликів після розглянутих аспектів соціально-економічного розвитку, аналізу різних показників за останні п’ять років, виявлення сильних і слабких сторін громади, її можливостей. Реалізація стратегії проводитиметься через виконання комплексу низки організаційних, фінансових та інформаційних заходів.

1161

Рівненська АЕС

Як наголошується у документі, вагомий промисловий потенціал у Вараській міській територіальній громаді представлений, насамперед, наявністю на території громади Рівненської АЕС, яка виробляє близько 12,4% електроенергії від загального виробництва електроенергії в Україні. Завдяки стабільній роботі електростанції упродовж останніх років м.Вараш займає друге місце на Рівненщині (після обласного центру) за обсягом реалізованої промислової продукції. Найбільшу частку капітальних інвестицій у розвиток економіки громади впродовж останніх п’яти років становили кошти РАЕС, за рахунок яких освоєно близько 95% усіх інвестицій. Підприємство забезпечує фінансову стабільність громади, зайнятість населення, є виробником і постачальником дешевої, у порівнянні з іншими регіонами, теплової енергії.

Однією з головних стратегічних цілей, як основу сталого розвитку громади, планується зробити конкурентоспроможну економіку. Для цього хочуть розбудувати енергетичну галузь, у тому числі, через сприяння діяльності щодо розширення потужностей Рівненської АЕС. Стимулювання розвитку виробництв з новими робочими місцями планують реалізувати, зокрема через впровадження проєкту з використання зневодненого шламу РАЕС, як меліоранта для підвищення врожайності кислих ґрунтів.

Чільне місце у проєкті Стратегії також посідає ціль з розвитку туристичного та рекреаційного потенціалу громади, що нині вже активно розвивається завдяки Рівненській АЕС.

Наразі громадськість запрошують до обговорення проєкту. Свої пропозиції усі охочі можуть викласти у спеціальній формі та надіслати до 25 листопада за адресою: ekonomika@varash-rada.gov.ua