• Головна
  • Новини
  • З нагоди вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

З нагоди вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

Все далі в історію відходять події страшної трагедії українського народу 26 квітня 1986 року та наступні 7 місяців, протягом яких героїчними зусиллями народу, самовідданою мужньою працею десятків і сотень тисяч тих, хто брав безпосередню участь у небезпечній роботі в епіцентрі надзвичайної події, вдалося приборкати вогнище безжальної радіації.

З кожним наступним відрізком часу ми все більше розуміємо, від якої страшної біди врятували країну та світ скромні герої тих днів. Вони йшли на цей подвиг за покликом серця, не думаючи про нагороди, відзнаки, пільги. Вони розуміли, що жертвують своїм здоров’ям, тисячі завчасно уже пішли з життя, тому наш священний людський обов’язок - пам’ятати, якою ціною дісталася перемога над техногенною стихією, шанувати скромних героїв, які живуть і працюють поруч.

Безперечно, згадування і вшанування ліквідаторів аварії двічі на рік 26 квітня та 14 грудня – добра справа, але, як говорять самі чорнобильці, було б краще якби така увага позначалась якимось чином на покращенні матеріального становища.

Департамент соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради організовує та координує роботу, пов'язану з соціальним захистом незахищених верств в тому числі, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи і ліквідаторів аварії на .

На сьогодні на обліку в Департаменті перебуває 634 ліквідаторів (з них 66 осіб - 1категорії, 524 особи - 2 категорії та 44 особи, які мають посвідчення 3 категорії).

Традиційно, за рахунок коштів бюджету Вараської територіальної громади, ліквідаторам громади буде виплачено матеріальну допомогу з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В цьому році таку матеріальну допомогу міська влада надала для 634 осіб, на загальну суму 350000,00 грн, у розмірі по 500,00 грн. особам 2 та 3 категорії з числа ліквідаторів та по 1000,00 грн. особам 1 категорії з числа ліквідаторів.

Даній категорії громадян здійснюється нарахування та відшкодування щомісячної компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування, щорічної допомоги на оздоровлення, проводиться відшкодування вартості проїзду для ліквідаторів 1-2 категорії, ліквідатори 1 категорії забезпечуються путівками на лікування в санаторно-курортні заклади України.

Компенсації, допомоги та пільги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: визначені Законом України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катасрофи".

Минуло 35 років від тієї страшної ночі, але і сьогодні важко оцінити масштаби катастрофи. Число потерпілих тільки в нашій країні перевищує 4 млн. чоловік. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції - рана України, і її наслідки відчуватиме ще не одне покоління. Безпосередні учасники ліквідації аварії на ЧАЕС при житті заслуговують на увагу і подяку держави. Вони мають право розраховувати не на так звані "пільги", а на повномасштабну компенсацію за втрату здоров'я і перенесені нервові і моральні потрясіння, за зроблений ними подвиг в ім'я життя прийдешніх поколінь.

Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на 4-му блоці Чорнобильської атомної станції. Від усього серця зичимо героям-ліквідаторам здоров'я, щастя і добробуту. Честь вам і шана!

За інформацією Департаменту соціального захисту та гідності