29 січня вшановуємо подвиг Героїв Крут!

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський курінь, що складався із 300 юнаків – студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського народного університету та гімназисти київських гімназій – відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько п’ять тисяч.

Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак. Командир Аверкій Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 км. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одні студенти у сутінках втратили орієнтир і вийшли на ст.Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

e162e41c2016dbf9a4f7ef4fa6de229c XL

Ілюстрація із мережі Інтернет

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-литовського мирного договору, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

І хоч подвиг Героїв Крут згодом забули, більш ніж на 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано, подвиг під Крутами увіковічнений у пам’яті українського народу.

Офіційно День пам’яті героїв Крут почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ "Про вшанування пам’яті героїв Крут".

Минуло ціле століття, а подвиг цих юних Героїв досі живе в нашій пам’яті й наших серцях.

Сьогодні низько схиляємо голови перед героїзмом тих, хто віддав своє життя у боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну!

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!