У Вараській громаді вакцинують дітей від поліомієліту

Із 1 лютого в Україні розпочалася кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Її перший етап охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем, і триватиме три тижні.

За словами заступника директора Вараського центру первинної медичної допомоги Павла Пана, у Вараській громаді одержати безоплатне щеплення можна у сімейного лікаря або педіатра.

"Ваш лікар визначить час, коли прийти із дитиною для вакцинації, щоб не утворювати черг і скупчень. Необхідну кількість вакцини ми одержали", – зазначає Павло Пан.

Невідкладні заходи із вакцинації вживаються через виявлення вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року (тоді 1 дитина отримала параліч, а 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг). Ще один випадок захворювання на поліомієліт зафіксований в Україні 24 січня 2022 року.

"Поліомієліт ‒ захворювання, яке може спричинити невиліковний параліч. Особливо вразливі до нього діти до 6 років. Через низький рівень охоплення щепленнями поліо повернувся в Україну. Це ставить під загрозу кожну невакциновану або не повністю вакциновану дитину", ‒ говорить головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

polio

"Поліомієліт повернувся в Україну через низькі показники планової імунізації. Майже 30% дітей в Україні не захищені від поліомієліту. Кожній невакцинованій або не повністю вакцинованій дитині загрожує невиліковний параліч на все життя. Це те, що батьки можуть дуже легко попередити, просто дотримуючись календаря щеплень у дитинстві. Захищаючи свого малюка, ви захищаєте кожну дитину в Україні", – підкреслює Мурат Шахін, голова офісу ЮНІСЕФ в Україні.

Поліо може загрожувати великій кількості нещеплених або не повністю щеплених дітей невиліковним паралічем (зазвичай ніг) і навіть смертю протягом кількох годин. 5-10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 1 із 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя.

"Зустріч із вірусом не завжди супроводжується паралічем. Але ми не можемо сказати, яка дитина буде тою, чия зустріч із вірусом завершиться паралічем на все життя. Проте ми можемо сказати, що вакцина ІПВ (яка містить інактивовані штами вірусу усіх трьох типів: типи 1, тип 2, тип 3) забезпечує індивідуальний захист від таких наслідків, як параліч. Це інформація для тих батьків, хто сумнівається, чи захищати дитину. Так, дитину захищати потрібно. І для цього в Україні є всі можливості", – зауважує дитячий лікар-імунолог Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!