• Головна
  • Новини
  • Громади закликають уряд змінити формулу розподілу освітньої субвенції

Громади закликають уряд змінити формулу розподілу освітньої субвенції

Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) наполягає на перегляді Формули розподілу освітньої субвенції та виділенні додатково коштів на фінансування закладів освіти в повному обсязі, відповідно до реальних потреб.

У документі зазначено, що чинний розподіл освітньої субвенції, хоча і спрямований на підвищення якості освітніх послуг, але частково перекладає гарантії держави щодо здобуття повної загальної середньої освіти на органи місцевого самоврядування, які й без того мають значні проблеми з утримання закладів освіти, харчуванням учнів – через подорожчання енергоносіїв та харчів.

При формуванні формули розподілу освітньої субвенції ані ВАГ, як профільна організація, ані депутати Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не були долучені. Більше того, у грудні місяці 2021 року депутати з профільного комітету наголошували, що такий підхід до формування розподілу субвенції неприпустимий.

"ВАГ надіслала запити сільським, селищним громадам та громадам з центрами у малих містах: чи покриває обсяг освітньої субвенції потреби закладів загальної середньої освіти громади. У 140 із 340 громад, тобто у понад 40% відповідь – негативна. Враховуючи те, що вже зараз більше 60% власних надходжень громади витрачають на утримання закладів освіти (енергоносії, харчування, підвезення учнів, оплата праці обслуговуючого персоналу та педагогічних працівників дошкільних і позашкільних закладів), є неможливим виділення коштів ще й на оплату праці педагогічним працівникам. Значна кількість громад повідомляють про те, що ними уже проведено усі можливі заходи щодо оптимізації шкільної мережі, а тому вже не в змозі оптимізовувати освітні заклади", – зазначено у листі ВАГ, що днями надійшов на ім’я очільника Вараської громади Олександра Мензула.

IMG 8287

"Із бюджету Вараської громади ми додатково виділяємо 16,5 млн гривень до субвенції, яку одержуємо із держбюджету, задля того, щоб наші діти вчилися, а освітяни працювали у комфортних умовах. Водночас, ці кошти ми могли би спрямувати на те, щоб зробити харчоблоки у школах, особливо у сільських територіах, та зробити хороші спортивні маданчики. Тому для нашої громади також важливо, щоб центральні органи влади виконували свої зобов'язання в повному обсязі та не перекладали витрати на місцеві бюджети", - зауважує заступник міського голови Дмитро Стецюк.

Всеукраїнська асоціація громад наголошує, що формула розподілу освітньої субвенції потребує негайного виправлення. Зокрема:

1. Формула дискримінує сільські громади, адже розрахункова наповнюваність класів для сіл зовсім не відповідає фактичній.
2. Селища міського типу в розрахунках прирівнюються до міст, що є не припустимим.
3. Формульні розрахунки для малих міст також не відповідають реальному стану речей, аналогічно до селищ.

Для виправлення Формули необхідно врахувати згадані пункти, а також:

  • врахувати, що коли клас повний (12 і більше учнів), то кількість годин на тиждень уже не залежить від кількості учнів. Тобто учитель однаково читає години у класі де 18 учнів і де 12 учнів, а отже і одержує однакову заробітну плату.
  • збільшити кількість ставок інших педагогічних працівників. Адже скорочуючи ставки психологів, соціальних педагогів, вихователів груп продовженого дня є обмеженням можливостей для розвитку та захисту дітей.
  • врахувати у повному обсязі години індивідуального навчання. Це стосується і тих випадків, коли фактично немає класу (менше 5 дітей), а підвіз дітей до іншої школи є неможливим. А також і тих випадків, коли діти не можуть відвідувати школу за станом здоров’я та мають довідки про необхідність домашнього навчання.
  • врахувати збільшення інклюзивних класів та доплату у розмірі 20% педагогам, які працюють у таких класах та кількість асистентів вчителів у інклюзивних класах.
  • збільшити занижені коефіцієнти поділу класів на групи. Особливо це стосується тих шкіл, де вивчаються дві іноземні мови (англійська/німецька).
  • додати кошти, яких не вистачає громадам на оплату замін уроків у зв’язку з перебуванням основного педагога на лікарняному.
  • додати кошти на виплату в повному обсязі усім педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди.
  • Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

    Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!