До уваги пасічників!

Шановні пасічники!

Інформуємо, що вступив в дію  наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 №338, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 року за № 280/35902 «Про деякі питання у сфері бджільництва», яким затверджено Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Порядок реєстрації пасіки, Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин та План породного районування бджіл. Детально з текстом наказу та додатками документу можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0280-21#Text

Згідно вищевказаного наказу для отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки її власнику необхідно звернутись із заявою про видачу паспорта до Володимирецького управління ГУ Держпродспоживслужби  в Рівнеській області. До заяви додається заповнений та підписаний власником пасіки або уповноваженою ним особою паспорт пасіки.

Пасіка підлягає реєстрації в органах місцевого самоврядування за місцем її знаходження один раз в рік заснування пасіки. Реєстрація пасіки проводиться за заявою власника пасіки. До заяви додається копія ветеринарно-санітарного паспорта пасіки. Інформація про реєстрацію пасіки вноситься до журналу обліку пасік, який ведеться органами місцевого самоврядування.

До відома пасічників, повідомляємо, що у 2021 році в державному бюджеті передбачається спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї за умови реєстрації пасіки та за наявності від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 грн на бджолосім’ю.

Також інформуємо, що у вище вказаному наказі запроваджено нові норми щодо попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл, порядку інформування аграріями бджолярів про застосування пестицидів та агрохімікатів, визначені завдання та повноваження постійно діючої Комісії із встановлення факту отруєння бджіл та ряд інших питань.

Звертаємо Вашу увагу, що тільки власники зареєстрованих пасік можуть отримувати дотації, компенсації; здавати продукцію на підприємства; брати участь у дослідженнях хвороб бджіл.

Сподіваємося на Ваше розуміння та тісну співпрацю.

За більш детальною інформацією щодо реєстрації пасіки в органах місцевого самоврядування звертайтесь за телефоном (03636) 2-30-25 (відділ підприємницької діяльності та агросектору економіки управління економіки та розвитку громади)