• Головна
  • Новини
  • У Вараші відбулося засідання з питань розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату

У Вараші відбулося засідання з питань розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату

Минулого тижня відбулося засідання робочої групи щодо розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) Вараської міської територіальної громади до 2030 (2050) року.

Працівники виконавчих органів місцевого самоврядування та керівники комунальних підприємств заслухали запрошеного національного експерта України європейської ініціативи "Угоди мерів - Схід" Віталія Волкова.

Зокрема, 22 червня під час онлайн включення Волков проінформував, що відповідно до умов ініціативи наступним кроком після підписання рішення "Про приєднання до європейської ініціативи "Угода мерів – Схід" буде розробка стратегічного документу – "Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату Вараської міської територіальної громади до 2030 (2050) року"; окрім цього експерт окреслив конкртні дії та заходи щодо розробки даного Плану.

До слова, Вараською міською радою 3 травня 2023 р. під час 33-ої сесії було ухвалено рішення "Про приєднання до європейської ініціативи "Угода мерів – Схід" №1910-РР- ⅤⅠⅠ. Відтак, до 2030 (2050) року Вараська МТГ має намір стати кліматично нейтральною громадою з проміжною ціллю зменшення викидів парникових газів на 35% до 2030 року, а також зобов’язується впроваджувати заходи з адаптації громади до зміни клімату.

План дій сталого енергетичного розвитку та клімату ПДСЕРК є важливим інструментом для досягнення сталого розвитку та зменшення впливу на зміну клімату на рівні місцевих громад. Основні його завдання полягають у зменшенні енергозалежності, ефективному використанні енергетичних ресурсів, розвитку відновлювальної енергетики, зниженні викидів парникових газів, поліпшенні якості довкілля та створенні сприятливих умов для розвитку громади. Крім того, ПДСЕРК дозволяє громаді покращити свій імідж, залучати інвестиції, що сприяє економічному розвитку.

Також документ є важливим інструментом для досягнення сталого розвитку та зменшення впливу на зміну клімату на рівні місцевих громад, що сприяє поліпшенню якості життя мешканців, економічному розвитку та охороні довкілля.

План дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) поєднує в собі комплекс стратегічних проектів щодо вдосконалення всіх сфер і галузей громади, з урахуванням можливих джерел та механізмів їх фінансування, а також їх впливу на зменшення викидів СО2.

ПДСЕРК охоплює об’єкти у сферах як громадської, так і приватної власності:
– будівлі (у тому числі новобудови і санація старих будівель);
– муніципальна інфраструктура (міське теплозабезпечення та вуличне освітлення);
– міський транспорт;
– промисловість та підприємництво.

Довідково: "Угода мерів" (Covenant of Mayors) – це найбільший у світі рух за збереження клімату та енергії на місцевому рівні. Європейська ініціатива "Угода мерів" об’єднує тисячі місцевих органів влади, які добровільно взяли на себе зобов’язання по досягненню кліматичних і енергетичних цілей ЄС. Підписанти зобов’язуються вжити заходів для досягнення мети скорочення викидів парникових газів в ЄС мінімум на 30-35% до 2030 року і виробити спільний підхід до вирішення проблеми пом’якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них, боротися з енергетичною бідністю.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!