Відключення світла у гуртожитку «Електрон» - незаконне

Чергове засідання виконавчого комітету, яке відбулося 22 лютого, розпочалося із виступу громадян. Міський голова Сергій Анощенко надав слово присутнім на засіданні мешканцям гуртожитку «Електрон», які були стурбовані відключенням електроенергії у їхніх помешканнях.

Як з'ясувалося, через несплату комунальних платежів деякими недобросовісними жителями гуртожитку «Електрон», КП «УК «Житлокомунсервіс» ВМР ініціювало відключення електроенергії усім без винятку мешканцям даного гуртожитку. Залишилися без світла, зокрема, й ті люди, які завжди вчасно та добросовісно сплачували усі комунальні платежі.

Ситуацію прокоментував член виконавчого комітету, директор «Житлокомунсервісу» Сергій Мушик:

«Оскільки на сьогоднішній день по гуртожитку «Електрон» існує заборгованість у сумі понад 76 тис. грн., за поданням нашого підприємства, ТОВ «Рівненська обласна енергопостачальна компанія» відключила від електромережі увесь гуртожиток. Оскільки ТОВ «РОЕК» працює в ринкових умовах, вони відмовляються постачати електроенергію при наявності заборгованості, а також вимагають від нас здійснення авансових платежів за наступний місяць. Нині така ж ситуація складається ще з кількома будинками по мікрорайонах Будівельників та Вараш. На сьогоднішній день енергопостачальна компанія за нашою ініціативою відключила вибірково лише один з гуртожитків-боржників, однак, у подальшому, у разі виникнення заборгованості, будемо змушені ініціювати відключення електроенергії й у інших будинках…»

Натомість чи не у всіх присутніх на засіданні виникло цілком закономірне та логічне запитання: «Чому законослухняні мешканці будинку повинні страждати через недобросовісних сусідів?». Адже з 100 власників квартир будинку - лише 13 не платять за отримані послуги.

Як зазначив міський голова Сергій Анощенко, керівництво КП «УК «Житлокомунсервіс» повинно діяти виключно у межах чинного законодавства:

«Відключення електроенергії у всьому гуртожитку є незаконним. Якщо у споживача є договір, умови якого він сумлінно виконує, ніхто не має права обмежувати його в своєчасному отриманні послуг, передбачених цим договором.

Щодо неплатників, то існують законні шляхи вирішення даної проблеми – зокрема, стягнення заборгованості у судовому порядку. У разі ж, якщо керівник «Житлокомунсервісу» у своїй подальшій роботі буде вдаватися до таких незаконних методів впливу на неплатників, через які страждатимуть інші, законослухняні мешканці міста - буде розглянуто можливість розірвання контракту із таким керівником».