Пам’ятати будемо вічно…

30 квітня 2019 року вшановували 75-річницю подвигу вояків Української Повстанської Армії під Гурбами. Це були віруючі християни, які безстрашно йшли на боротьбу із супостатами та окупантами, віддали своє життя за мир і збереження нашої Української держави. Саме вони принесли себе у жертву за волю народу України.

Щороку, на третій день великого християнського свята Воскресіння Христового, в урочищі Гурби Здолбунівського району, що на Рівненщині, проходять заходи вшанування пам’яті полеглих воїнів УПА. Ця омита кров’ю земля стала місцем паломництва тисяч патріотів України, місцем вшанування пам’яті полеглих Героїв. З покоління в покоління, з вуст в вуста передається слава про відважних повстанців. А в душах і серцях справжніх громадян, які відвідують ці місця, проростають зерна патріотизму і любові до своєї Богом даної землі, до рідної мови та народу.

Цьогоріч у заходах в урочищі Гурби прийняли участь творчі колективи центру дозвілля відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради на чолі з директором Миколою Ковбасюком та керівником художнім Надією Волощук. Художні номери були представлені народним аматорським хором «Передзвін» (керівник Галина Кудлай) та народним аматорським чоловічим вокальним ансамблем «Заграва» (керівник Володимир Деменко). Учасниками колективів були заступник міського голови, депутат міської ради Анатолій Кречик, депутат міської ради Микола Ковбасюк та депутат міської ради Тетяна Самойлова.

Вшанувати пам’ять полеглих за віру православну, за волю українського народу, бережучи пам’ять про героїчне минуле, прибули в цей день багато і варашан.

О 9 годині у Свято-Воскресенському чоловічому монастирі на Повстанських Могилах було звершено урочисті святкові богослужіння з прибувшою духовною братією, владикою, архієпископом Львівським і Сокальським Димитрієм, владикою, архієпископом Володимир-Волинським і Турійським Матфеєм, які очолив Високопреосвящейніший владика, архієпископ Рівненський і Острозький священноархімандрит Свято-Восресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах Іларіон, зверщуючи Божественну літургію, відмітив, що святий обов’язок, як християн так і нас нащадків - свято берегти пам’ять про подвиг героїв і передавати це усе прийдешнім поколінням. Намісник Свято-Воскресенського монастиря архімандрит Онуфрій також привітав усіх з Пасхою Христовою, побажав мати таку незламну і непохитну віру, в те, що Господь допоможе і в найближчому часі нам і нашим воїнам звільнити від чужинців, окупантів та терористів всі українські землі на Сході та Півдні України і у нашій Державі запанує мир, спокій і злагода. Настоятель Свято-Софіївського храму м. Вараш отець Йосип співслужив в Свято-Воскресенському монастирі з місцевою та прибувшою на цю землю духовною братією.

Після Божественної Літургії та молебню прибувшими священнослужителями та братією монастиря було відслужено на меморіальному комплексі панахиду за загиблими воїнами УПА та усіма воїнами і захисниками нашої Вітчизни, які віддали найдорожче – своє життя за мир, за незалежність неньки-України.

Відбулася церемонія покладання квітів до пантеону героїв Гурбенської битви. Додав бадьорості для присутніх на фестивалі національної звитяги військовий оркестр «Захід». Спеціальним гостем програми був гурт «Тінь Сонця».

Велика честь випала народному аматорському хору «Передзвін» центру дозвілля відділу культури та туризму Вараської міської ради відкривати «Гурбифест». Урочисто прозвучав у виконанні хору пасхальний тропар «Христос Воскрес». Доречно були підібрані музичні номери на патріотичну тематику, які майстерно прозвучали на сцені. Торкнулись струн сердець присутніх, що сприймали зі сльозами на очах твори «У лісі під дубом столітнім» у виконанні тріо учасників хору «Передзвін» та «Україна наша мати». Ніби поринули у минулий час прослуховуючи твори «Ой у лісі на полянці» та диптих «Прощай село ріднесеньке» і «Зірвалася хуртовина» у виконанні ансамблю «Заграва». Урочисто, бадьоро всі присутні підспівували «Передзвону» «Хай живе, хай живе вільна Україна!..» Не відчувався холод у похмурий весняний день, бо людські душі і серця зігрівала радість про Христове Воскресіння та любов до України..

На фестивалі були організовані ярмарки-продажі, виставки книг на військову, духовну та патріотичну тематику. Ну, і звичайно, як на кожному заході – конкурси, розваги, юшка, куліш та смачний шашлик.

Незабутні враження залишилися у всіх присутніх, відвідавши цю святу землю. Додалось в серцях більше любові до України, до свого народу, до рідної мови, до віри християнської.

                                                                                      Тетяна Самойлова