Свято весни – 2019

Весна – багата на події для усіх людей, а для пластунів – особливо! У квітні ми відзначали 107 років пластової присяги, а ще тридцять років тому почалося відродження Пласту в Україні. Ті події відбувались з величезним піднесенням, але й з потужним спротивом конаючої тоталітарної комуністичної влади.

 

Після зими розпочинаються різні масові наметові таборування, про які пластунів сповіщає традиційне «Свято весни». Ось як про цьогорічне станичне свято розповідає пластун із ЗОШ №5 Петро Єржикевич:

«Одного суботнього ранку, поки ще всі спали, пластуни з Вараша уже бігали, ставили намети, облаштовували кухню і всіляко готувалися до Свята Весни, яке традиційно проводиться на центральних вихідних травня і знаменує початок таборового сезону.Цього року захід проходив у середньовічному стилі, часів «війни Червоної та Білої троянд». Усіх учасників табору було поділено між собою на дві родини: Ланкастерів, які носили білі троянди, і Йорків у яких вони були червоні. Обидва сімейства виробили собі зі стрічок троянди відповідних кольорів, та носили їх, як символи приналежності до своєї родини, вчилися танцювати середньовічні танці, співати пісні, та вправлялися у силі й спритності, щоб бути готовими до запеклої боротьби за престол, яка розпочалася на наступний день…

У неділю, прокинувшись, розім’явшись та смачно поснідавши, родини кинулись у запеклу битву, у якій мало визначитись головне – хто посяде королівський трон. Спочатку зіткнулась піхота – члени обох сторін кинулись один на одного, намагаючись виштовхати супротивника за межі поля битви, а ті, що лишились, перетягувати тих, хто вижив на свій бік, щоб захопити у полон. Та ось ряди піхоти поріділи, а у бій вступила кавалерія, вершники зіткнулись у двобоях намагаючись збити один одного, а в цей час пікінери направили свою зброю, щоб стримати атакуючу кінноту. Врешті, коли кіннота  відступила, обидві родини, уже виснажені запеклими боями, зіткнулись з останнім завданням – заволодіти замком, знищивши усіх його стражників. Але вони були такі стомлені, що зробити це поодинці уже не були спроможні – тому їм довелось відкинути свою гордість і об’єднати дві родини у одну – Тюдорів. Коли вони врешті, об’єднавшись, справились з вартою і захопили замок, то спільно почали правити тими землями, як династія Тюдорів.


Це були два незабутні дні таборування, які пройшли неподалік від річки Стир. І я певен, що всі, хто взяв участь у цьому Святі Весни, ще надовго його запам’ятає, і за насичену програму, і за непередбачувану погоду, яка то поливала дощем, то пекла жагучим сонцем, і, особливо, за смачну їжу, яку готували наші кухарі».

Я ж додам, що свято весни цьогоріч готувала потужна команда – комендант Вікторія Радчук та гурток «Адекватні відьмочки», волонтери та батьки. Особлива подяка за сприяння у проведенні заходу  відділу у справах сімї, молоді та спорту, міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,управлінню освіти виконавчого комітету Вараської міської ради.

                                                                                                     Пластун Петро Єржикевич