Вараські пластуни провели табір «Цвіт папороті»

Літо для звичайних людей – це причина поїхати на відпочинок. Пластуни ж люблять літо за можливість пожити в наметах, познайомитись з новими друзями, за пісні біля ватри, листи таємному другові, росяні ранки, кашу з димом багаття і ще за багато-багато чого іншого, про що не вистачить місця писати в короткій статті. А пишу я про наметовий 10-денний табір «Цвіт папороті», який щойно відбувся на Білому озері і вже став традиційним.

Хоча й організували табір керівники пластових гуртків зі шкіл №5, №1 та гімназії, не зайвою була й допомога працівників з БДЮТу і в/ч 3045, але творили погоду та настрій старше юнацтво нашої пластової станиці, а крім неї –станиць Рівне, Сарни, Володимирець та Київ (бунчужний Андрій Лациба).

Легенда табору була пов’язана з вивченням прадавніх вірувань слов’ян. Всіх учасників було поділено на 8 племен: уличі, древляни, поляни, сармати, скіфи, варяги і готи. Кожен день табору був присвячений якомусь певному слов’янському богу, племена готували тематичні імпрези, а ввечері збирались разом біля багаття.

Учасники мали насичені дні – байдикувати було ніколи. Щодня на них чекала нова і захоплива теренова гра. Найцікавішою для дітей теренівкою стала гра з застосуванням холі-фарб, після якої всі учасники разом з проводом виглядали брудними, але одночасно кольоровими та задоволеними. А ще була екстремальна смуга перешкод, яка випробовувала пластунів на силу, швидкість, зрівноваженість, та уміння не зважати на неприємні обставини.

 

Також діти мали можливість повправлятися в самообороні. Для початку старшопластун Володимир Петрук показав основні прийоми захисту від нападника, а далі до нас приїхали інструктори з він-чу кунг-фу Богдан Бортник та Сашко Бутрим. Вони провели показове тренування, яке надзвичайно сподобалось всьому табору. Наостанок інструктори провели нам кардіотренування, щоб підкачати наші м’язи. Крім того були і заняття з практичного використання однострою, і травознавство, і компас з картою, і сокира з пилкою. Учасники вчились без цвяхів споруджувати з дерева таборову браму, щоглу, інші будівлі, займались йогою, майстрували прикраси, збирали чорниці для десерту і трави на чай.

Наймагічнішим був передостанній день табору та, звісно ж, Купальська ніч. Дівчата плели віночки, які мали пускати на воду та робили Марену. Хлопці ж готували дрова на ватру та майстрували Купайла. Купальська ватра була найемоційнішою – діти грали в ігри, співали, розкрили всі таємниці, які були протягом табору, а завершилось все пошуками загадкової квітки папороті, яка таки розцвіла для пластунів.

За результатами таборування 44 дитини отримали відзначки та таборові футболки з унікальним малюнком. Для них старались 16 провідників табору, а 18 гостей прибули теж не з порожніми руками.

Табір відбувся завдяки вагомій допомозі відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради.

 

Комендант табору старша пластунка Вікторія Радчук