Вараські артисти привітали володимирчан із Днем селища

Останні спекотні літні дні стали для володимирчан та гостей селища справжнім святом людських душ. Адже саме 28 серпня, у день Успіння Пресвятої Богородиці, Володимирець відзначав День селища. 

Сюди зійшлися та з’їхалися гості та учасники обласного відкритого фестивалю традиційної культури «Спасова борода». Мета фестивалю – збереження національної скарбниці родинного мистецтва, відродження та популяризація обрядової народної творчості, звичаїв, традицій. Адже, кожен народ існує доти, поки живе його культура.

Окрасою дійства були виставки народних умільців рідного краю. Милували очі чудові витвори справжніх майстрів і з міста Вараш, де представлені були роботи майстрині з крапкового розпису Любові Ципан та майстрині-лялькарки Людмили Петрик.

Гостинно зустрічали перехожих господарі наметів, які представляли сільські ради та громади. Тут можна було скуштувати різні напої, смаколики, традиційні національні страви та підкріпитися юшкою і шашликом.

Переповнені ярмарки-продажі різноманітних прикрас та сувенірів… Дитячий гамір доносився із різних атракціонів. Але найпривабливішим було дійство, яке проходило на сцені майдану Єдності, адже саме воно було приурочене обжинкам та закінченню літніх робіт.

Тут можна було поринути у далекі часи нашого Полісся, торкнутися невмирущих джерел народної культури та побуту. Кожен колектив та учасник професійно це відтворювали у своїх дійствах. Титанічною була праця в організаторів фестивалю в оформленні місця проведення заходу: вабили очі чудернацькі тюки з соломи, дідухи і снопи з різних злаків. Звучали народні пісні, троїсті музики….

О 14 годині усіх гостинно запросили до центральної сцени, яка була розміщена в прохолодному місці. Тут відбувалися запальні виступи учасників різних колективів та окремих виконавців фестивалю. Саме тут і проходило гаряче спілкування народних аматорів, творчих особистостей…Час швидко минав, переповнений від насолоди, від виступів творчих колективів, які були музичними дарунками у номінаціях селища: молода пара, золоте весілля, краще подвір’я, учасники «Операції об’єднаних сил»…

Наше місто Вараш випала честь представляти на святі колективам центру дозвілля відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради, а саме: народному аматорському хору «Передзвін» (керівник Галина Кудлай), ансамблю української пісні «Брендові» (керівник Алла Лішун) та солісту центру дозвілля Івану Бублику. Колоритними були виступи варашан для гостей та мешканців Володимирця. Гучними оплесками та вигуками глядачі оцінювали кожен виступ. Приємно почувалися і виступаючі на сцені, бачачи усміхнені обличчя глядачів. Неодноразово підходили глядачі з проханням поспілкуватися та зробити фото на згадку, відмітили і колоритний сценічний одяг.

Серед численних заходів з нагоди святкування дня селища Володимирця своє традиційне місце займає шаховий турнір. Приємно, що незважаючи на середину робочого тижня, зібралось позмагатись 36 учасників.

Переможцями турніру стали вихованці клубного об’єднання «Шахово-шашкове королівство» центру дозвілля (керівник О. Макоєдов):

- I місце - Лобанов Данило.

- II місце – Ковальчук Дмитро.

- III - місце Осипенко Максим.

Серед дівчаток кращою стала Клепацька Мирослава.

Усі учасники були нагороджені подяками і символічним калачем від організаторів фестивалю. Свято продовжувалось виступами народних колективів, відомих артистів, різними шоу та феєрверками.

В кожного учасника фестивалю лишилися лише приємні враження та спогади від відкритого фестивалю традиційної культури «Спасова борода». Дай, Боже, через рік знову зустрітись на чудовому дійстві. Нехай буде невмирущим народне джерело.

Миру і злагоди в Україні, здоров’я всім та нових творчих здобутків!

 

Центр дозвілля відділу культури та туризму

виконавчого комітету Вараської міської ради