Делегація Представництва ЄС в Україні відвідала Вараш

15 листопада, в рамках інформаційної кампанії «Будуємо Європу в Україні», місто Вараш відвідала делегація Представництва Євросоюзу в Україні. Дана кампанія спрямована на підвищення рівня обізнаності українців щодо політики Європейського Союзу, відносин між Україною та ЄС та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

15 листопада, у великій залі засідань виконавчого комітету Вараської міської ради, відбулася публічна презентація на тему «Пріоритети ЄС в Україні, огляд програм і можливостей, а також інформаційних ресурсів Представництва ЄС». В зустрічі взяли участь представники органів місцевої влади, неурядових організацій, консультативно-дорадчих органів при міському голові та виконавчому комітеті Вараської міської ради, підприємці, молодь, фахівці галузі освіти та культури міста, усі зацікавлені мешканці громади.

Під час заходу, представник громадської організації «Інтерньюз-Україна» та менеджер інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні» від Представництва ЄС Станіслав Корольков, презентував присутнім довгострокові програми та проекти в сфері бізнесу, освіти, культури, можливості для молоді, що впроваджуються Євросоюзом для українців. Угода про асоціацію з Євросоюзом, підписана у 2014 році, передбачає багато напрямів співпраці, а головне – матеріальну і організаційну підтримку. Загалом на усі програми в Україні Євросоюз виділив більше 13 мільярдів євро. За ці роки відбулося більше 10 тисяч обмінів студентськими делегаціями.

У Рівненській області теж діє багато проектів, які фінансуються за кошти ЄС. Наразі на території держави реалізовується більше 300 галузевих проектів ЄС, які є безкоштовними для громадян України.

Зокрема, в освітньому секторі наймасштабнішою програмою він назвав ERASMUS+. Програма передбачає налагодження міжнародної міжуніверситетської та академічної співпраці, здійснення навчальних обмінів між вищими навчальними закладами, заохочення до навчання за кордоном, реформування системи вищої освіти та управління навчальним процесами. «Це - програма підтримки будь-яких освітніх ініціатив. Поки що вона розрахована до 2020 року включно, але має бути продовжена. Вона відкрита не лише для студентів, а й для викладачів та громадських організацій», – повідомив менеджер представництва.

«EU RAXESS» також є однією з потужних програм, яка підтримує багато напрямів освітньої співпраці. Значна підтримка тут надається представникам освітнього сектору, які здобувають вищу освіту і науковий ступінь в країнах ЄС. Крім цього, четвертий рік поспіль Представництво ЄС в Україні проводить у різних регіонах «Єврошколи» для студентів останніх курсів та випускників вузів. Це потужні чотириденні сесії, в рамках яких відбуваються семінари, зустрічі з експертами різних дисциплін.

Наступна програма - e-TWINNING - спрямована на те, щоб долучити українські школи до мережі європейських шкіл. У цьому проекті беруть участь 44 країни, в яких реалізовується понад 75 спільних проектів. Під час заходу також було презентовано програму COSME — одну з ключових програм Євросоюзу, яка спрямована на створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ). Приєднання до COSME відкрило Україні доступ до бюджету програми у розмірі близько 900 млн. євро. Фінансові ресурси надаються у вигляді грантів на фінансування проектів, які підтримують експортну та інноваційну діяльність МСБ.

Також було висвітлено тему інформаційних ресурсів Представництва ЄС в Україні. Станіслав Корольков поінформував про один із мережевих проектів ЄС – Інформаційні центри ЄС в Україні, що виконують частину просвітницької та комунікаційної функції Представництва ЄС на місцях. Вони відкриті в кожній області. На Рівненщині такий центр діє на базі Національного університету «Острозька академія».

Захід пройшов у невимушеній та діловій атмосфері. Присутні мали можливість задати свої питання та отримати вичерпні відповіді на них.

Більше інформації щодо Програм на сторінці у ФБ: European Union in Ukraine