Голодомор – трагедія, про яку маємо пам’ятати...

23 листопада, в День пам’яті жертв голодоморів, в центрі дозвілля відділу культури виконавчого комітету Вараської міської ради відбувся вечір-реквієм.

Під час жалобного заходу перед присутніми виступили міський голова Сергій Анощенко та вчитель історії Віктор Міцюк.

«Ці жахливі сторінки нашої історії неможливо стерти та забути. Сьогодні ми повинні не просто віддавати данину пам’яті, але й винести для себе уроки з історії нашої держави, щоб подібне ніколи не повторилося. Ми повинні донести біль і горе минулого до наших нащадків, щоб вони знали, розуміли і в майбутньому не допустили подібного. І нехай лише сторінки підручників історії говорять про голодомор, насилля та репресії», - зазначив міський голова Сергій Анощенко.

Віктор Міцюк у своєму виступі зупинився на історичних фактах та цифрах: «Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, був свідомою і цілеспрямованою політикою сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, на знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації. Голодомор в Україні назавжди залишиться в пам’яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого, адже він торкнувся чи не кожної української родини».

У заході взяли участь вихованці МЦ СССДМ. Виставку на тему «Голодомор - чорна сповідь моєї Вітчизни» підготували працівники Вараської міської публічної бібліотеки. Поминальну панахиду за невинно убієнними голодом відслужив настоятель Свято-Софіївського храму отець Йосип Шарко.

Учасники заходу переглянули документальні факти та кадри хроніки Голодомору 1932-1933 років в Україні, взяли участь у загальноукраїнській акції «Запали свічку» та вшанували хвилиною мовчання пам’ять мільйонів співвітчизників, життя яких забрала голодна смерть.