Творімо добро та проявляймо милосердя

3 грудня весь світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. З цієї нагоди, в центрі дозвілля відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради, відбувся захід для одиноких та малозабезпечених людей з інвалідністю, які стоять на обліку в територіальному центрі соціального обслуговування міста Вараш.

Теплими словами присутніх у залі вітали заступник міського голови Ніна Зубрецька, начальник управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Руслана Турук та директор територіального центу соціального обслуговування міста Вараш Ольга Печончик.

«Цей день покликаний зайвий раз нагадати нам про людей з інвалідністю, та про наш обов’язок виявляти турботу і милосердя до цієї найбільш незахищеної частини суспільства. Адже сьогодні рівень цивілізо¬ваності держави та суспільства визначається ставленням до найменш захищених та найбільш вразливих його членів», - наголосила у своєму виступі заступник міського голови Ніна Зубрецька. Також, Ніна Олексіївна зазначила, що міська влада всіляко сприяє вирішенню проблем осіб з інвалідністю. Так, з міського бюджету у 2019 році для надання реабілітаційних послуг особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю було виділено понад 9 мільйонів гривень.

В свою чергу директор територіального центру соціального обслуговування Ольга Печончик озвучила інформацію про те, що сьогодні на обліку в територіальному центрі стоїть 250 одиноких та малозабезпечених людей з інвалідністю, для яких територіальний центр, без перебільшення, є підтримкою та опорою. Відповідно до міської Програми соціальної допомоги в м.Вараш на 2018-2020 роки усім особам цієї категорії до Міжнародного дня людей з інвалідністю було виділено грошову допомогу по 300 грн кожному. Виступаючі побажали присутнім здоров’я, щастя, благополуччя, оптимізму та подальшої успішної інтеграції в життя нашого суспільства.

Учасники заходу отримали масу позитивних емоцій та щиро дякували організаторам, які підготували чудовий концерт за участі працівників територіального центру (Ольга Сич), центру дозвілля (Світлана Тиндик, Юрій Савчук), вихованців БДЮТу (гурток сучасного танцю «Едем», керівник Ольга Грицай), учасників народного аматорського хору «Передзвін» та солістки центру дозвілля Дарина Скрипчак.

Цього ж дня в центрі дозвілля відбулася програма для членів Асоціації захисту прав інвалідів з дитинства «Надія».

До дітей та батьків із теплими та щирими словами звернулися міський голова Сергій Анощенко, директор МЦ СССДМ Світлана Пашко, директор Вараського міського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю імені З.А.Матвієнко Наталія Федінчик, депутат міської ради Дмитро Ющук, начальник відділу культури та туризму виконавчого комітету Олександр Стояновський, голова Асоціації захисту прав інвалідів з дитинства «Надія» Олена Петровець та директор Вараської міської публічної бібліотеки Тетяна Коваль.

Виступаючи, міський голова Сергій Анощенко сказав: «Цей день – ще одна нагода проаналізувати, що вже зроблено, і що ще треба зробити для гідних умов життя людей цієї категорії. Сьогодні для задоволення потреб дітей з обмеженими фізичними можливостями та особливими освітніми потребами в місті функціонують - центр реабілітації, інклюзивно-ресурсний центр та ресурсні кімнати. Та ми добре розуміємо, що не все ще зроблено для того, щоб кожен з вас не відчував себе забутим чи залишеним наодинці зі своїми проблемами. А отже, попереду ще багато роботи».

У свою чергу майже усі виступаючі відмітили, що міською владою багато зроблено та робиться. Це - здійснення фінансування вищезазначених закладів та міських цільових програм, спрямованих на покращення життя та інтеграцію в суспільне життя дітей з інвалідністю.

Кожен з дітей отримав солодкі подарунки від народного депутата України Віктора М’ялика. Розважальну програму для присутніх підготували працівники центру дозвілля, вихованці БДЮТу та гуртків МЦ СССДМ.