Єднаймося заради України

22 січня до Дня Соборності України та 101-ої річниці проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР, на території Вараської міської об’єднаної територіальної громади відбулася низка святкових заходів національно-патріотичного спрямування, організованих органами влади та громадськістю. Так, у цей день, у дитячій музичній школі відбулися урочисті збори та святковий концерт.

З великим державним святом присутніх вітали - міський голова Сергій Анощенко, військовий капелан, настоятель Свято-Софіївського храму УПЦ (ПЦУ) отець Йосип Шарко та військовий капелан, волонтер, заступник голови відокремленого підрозділу громадської організації «Ветеранська спілка учасників АТО та захисників Вітчизни» Володимирецького району Микола Юрах.

У своєму виступі міський голова Сергій Анощенко наголосив: «Українці століттями виборювали право на незалежне існування. Віками український народ був розірваний і перебував у неволі різних країн, які хотіли захопити на диво унікальну країну з її природними ресурсами та культурою. Сьогодні ми, на жаль, знову виборюємо право на існування. На сході гинуть кращі сини країни, які ціною власного життя виборюють право на вільну, незалежну та соборну Україну. Втім, найголовніша зміна в державі вже сталася. Нині українці знають, що лише разом можна перемогти будь-якого ворога».

Виступаючі закликали любити Батьківщину, цінувати державу, завжди бути готовим її захищати. Побажали, щоб скоріше в нашому спільному домі настали мир, злагода і благополуччя, щоб українські території знову возз’єдналися в одній державі, щоб Бог оберігав Україну.

За плідну працю на благо громади міста, вагомий внесок у ствердження української державності та з нагоди Дня Соборності України міський голова Сергій Анощенко нагородив грамотами виконавчого комітету міської ради та грошовими винагородами представників закладів освіти міста: Бегіашвілі Н.Є. – вчителя зарубіжної літератури Вараської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5; Бедик Г.М. – педагога-організатора закладу загальної середньої освіти с.Заболоття; Гузь А.О. – вчителя української мови та літератури Вараської гімназії; Кисіль Н.В. – помічника вихователя дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 2; Лихач Г.І. – помічника вихователя дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 8; Махоріну О.П. – керівника зразкового художнього хореографічного ансамблю «Пірует» Будинку дитячої та юнацької творчості; Микулінську Т. Д. – вчителя історії Вараської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1; Остаповець Г. Ф. – вихователя дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 11; Потічко С.М. – вихователя-методиста навчально-виховного комплексу «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І ступеня» № 1 Вараської міської ради Рівненської області.

Урочисті збори продовжилися святковим концертом, в якому виступили: оркестр народних інструментів викладачів музичної школи (кер.В. Кухарчук); народний аматорський  ансамбль бандуристів «Берегиня» (кер. Л. Петрик); зразковий художній хореографічний ансамбль «Пірует» БДЮТ (кер. О. Махоріна); народний аматорський чоловічий гурт «Заграва» (кер. В. Деменко), ансамбль народних інструментів (кер. Г.Бобрук), народний аматорський хоровий колектив ім. Ф. Гощука (кер.Л.Точинська), дует Анастасія та Інна Мельник (кер. С.Тиндик), дует  Емілія Свістунова та Наталія Швець (кер. Т.Іщук),Світлана Тиндик, Ангеліна Пашко, Юрій Савчук (центр дозвілля відділу культури виконавчого комітету), лідери міської ради старшокласників "Ватра" (БДЮТ).

Усі концертні номери були наповнені глибоким патріотичним змістом, сповнені переживаннями за долю своєї країни, гордістюта любов’ю до неї і її захисників.

Учасники заходу разом з отцем Йосипом та церковним хором Свято-Софіївського храму помолилися за Україну, її народ та захисників, переглянули хроніку історичних подій в Україні 1919 року, створили «живий» імпровізований ланцюг єднання, розповіли зі сцени про свої мрії та бажання, заспівали гімн України.

Уже традиційно, на пішохідному мосту річки Стир, відбулася загальноміська акція «Візьмемось за руки» за участю керівництва міста, представників органів місцевого самоврядування, Станиці Вараш Пласту – Національної скаутської організації України, вихованці будинку дитячої та юнацької творчості, громадськості міста. Під час акції проходили різноманітні конкурси та вікторини. В підтримку незабутньої події, коли 101 рік тому українці створили багатокілометровий ланцюг єднання, учасники заходу взялися за руки та об’єднали береги річки Стир живим ланцюгом. При цьому вони виконали Державний гімн України.

З метою популяризації української мови та україномовних виконавців, виховання любові до української культури та єднання всіх громадян України навколо ідеї української національної держави та Соборності України на міському пляжі відбувся культурно-масовий захід, який організовували та провели члени Кузнецовської міської організації ВО «Свобода».

Також в цей день в Заболоттівському будинку культури відбувся вечір-присвята «В день Злуки, візьмемось за руки». Родзинкою святкування стала громадська акція «Живий ланцюг єднання», в якій взяли участь працівники селищної ради, закладу загальної середньої освіти с.Заболоття та його мешканці.