Ольбери відправились у подорож до «Польської гори»

25 січня члени ГО «Ольбери» відправились у подорож до «Польської гори», що у селі Костюхнівка. У складі туристичної групи були 21 дитина та 2 дорослих.

Про подорож розповів член ГО «Ольбери», учень 7-Б класу гімназії Артем Сидоренко:

«Шлях пролягав лісовою дорогою до села Вовчецьк, де ми відвідали кладовище, на якому були захоронені польські легіонери, що загинули в роки Першої Світової Війни. Кожного року сюди приїжджають багато поляків, щоб вшанувати свою історію. Після цього ми пішли до пожежної вишки, де бажаючі могли піднятися на висоту, звідки відкривався гарний краєвид, ліс, села та поля. Далі ми вирушили в сторону села Костюхнівка, поблизу якого знаходиться ще одне велике військове поховання та літній табір польських скаутів – «Харцерів», які й займаються пошуком та опікою могил загиблих предків.

Наступним пунктом маршруту був музей 1-ї світової війни в Центрі Польсько-Українського діалогу в с. Костюхнівка. В музеї були зразки польської військової форми, фотографії, зброя тих часів, різні побутові речі, медалі і документи та інші історичні артефакти. Найціннішим експонатом був так званий «смертник» – металевий медальйон, в середині якого був папірець із інформацією про солдата. За допомогою якого з розповіді нашого екскурсовода, директора місцевої школи Василя Степановича, знайшли родичів загиблого.

Ми зробили багато цікавих фотографій і занурилися в атмосферу того часу. Було цікаво та пізнавально, де ще можна дізнатися про події які відбувалися колись на території рідного краю, як не в таких походах та музеях. Після музею ми відправились на саму Польську гору – це рукотворна гора, яку в честь загиблих у боях легіонерів, аж вісім років насипали поляки та місцеві жителі. Зараз вона поросла високими деревами.

Хочу подякувати нашим керівникам за організацію подорожі Ковальцю Сергію Васильовичу, Бутейцю Олександру Васильовичу та Водьку Едуарду Федоровичу, які приділяють нам свій час, відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради за фінансову підтримку, директору Костюхнівської школи Давидюку Василю Степановичу та директору центру Українсько-Польського діалогу Горецкі Ярославу за цікаву екскурсію по музею.

Окрема подяка за підтримку нашим батькам та вже такій рідній організації «Ольбери», яка дає нам можливість займатись улюбленою справою, вчитись життю та цікаво жити».