Ятрить серце відлуння афганської війни…

15 лютого у Вараші відзначили День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-шу річницю виведення військ з Афганістану. Для нашого міста це один з особливих днів, адже 152 наших земляків брали участь у врегулюванні військових конфліктів у різних куточках світу, і сьогодні багато з них продовжують нести нелегку службу в зоні ООС.

З цієї нагоди міський голова Сергій Анощенко, голова Кузнецовської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Петро Ширко, керуючий справами виконавчого комітету, голова громадської організації «Ветеранська спілка учасників АТО та захисників Вітчизни» Борис Бірук, учасники бойових дій на території інших держав, учасники АТО/ООС, їх рідні та близькі, військовослужбовці в/ч 3045 та представники громадськості, за доброю традицією, пройшли колоною від майдану Незалежності до меморіалу «Афганцям», де відбувся мітинг.

Він розпочався покладанням квітів і вінків до меморіалу та поминальною панахидою за загиблими і померлими військовослужбовцями. Її провели благочинний Володимирецького району та міста Вараш, настоятель Свято-Покровського храму УПЦ КП, протоієрей Віталій Боднар та настоятель Свято-Софіївського храму УПЦ КП отець Йосип Шарко.

Учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання та військовим салютом всіх загиблих у бойових діях на території інших держав.

У своєму виступі голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Петро Ширко зазначив, що учасники бойових дій на території інших держав показали справжній приклад мужності, героїзму та вірності військовій присязі і з честю виконали свій військовий обов’язок. «За хоробрість, високий професіоналізм, мужність і благородство ви заслужили щиру подяку багатьох народів та примножили авторитет України. Сьогодні, як і завжди, афганці займають активну громадську позицію та є справжніми патріотами своєї держави, зі зброєю в руках боронять територіальну цілісність України», - сказав Петро Ширко.

Заходи продовжилися урочистостями, які відбулися в Палаці культури ВП «Рівненська АЕС».

З нагоди свята, за мужність і героїзм учасники бойових дій Мороз Сергій Йосипович та Морєнков Ігор Васильович були нагороджені медалями, а Карабан Віктор Сильвестрович грамотою Української Спілки ветеранів Афганістану.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та відповідно до розпорядження міського голови Сергія Анощенка, 16 інвалідів-учасників бойових дій на території інших держав та 15 членів сімей померлих учасників бойових дій на території інших держав отримали грошові винагороди у розмірі 500 гривень кожен.

У концертній програмі виступили художні колективи та окремі виконавці Палацу культури та Центру дозвілля: зразковий аматорський вокальний ансамбль «Рондо» (керівник Лариса Пашко), колектив естрадного танцю «Асорті» (керівник Олена Ісаєнко), зразковий танцювальний колектив «Сонечко» (керівник Валентина Решетицька), драматичний гурток (керівник Світлана Чулюк), Світлана Тиндик, Тамара Рижа та Альона Ухачевич.

Афганська війна залишила в пам’яті воїнів глибокі сліди. В їхніх очах читалися біль, смуток та радість. З усього було видно, що цих мужніх, сповнених оптимізму та життєвої енергії, посивілих чоловіків не змогли зламати ні війна, ні час, ні складнощі життя. Дружні обійми, спогади, щире чоловіче спілкування супроводжували усі заходи.

На завершення урочистостей учасники бойових дій вийшли на сцену Палацу культури та сфотографувалися на згадку, а також взяли участь у традиційному «столі пам’яті».