Вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

Пам’ять Героїв Небесної Сотні у Вараші вшанували «Ходою пам’яті» до Меморіалу Героїв Небесної Сотні, поминальною панахидою, покладанням квітів та концертом-реквіємом.

Під пісні Майдану багатолюдна колона учасників вирушила від будівлі Вараської міської ради до Меморіалу Героїв Небесної Сотні, аби помолитися та покласти квіти. Учасники ходи, серед яких міський голова Сергій Анощенко, керуючий справами Борис Бірук, учасники Євромайдану та Революції гідності, військовослужбовці в/ч 3045, вихованці позашкільних закладів міста, представники громадських організацій «Пласт» та «Ольбери» несли церковні хоругви, національну символіку і квіти.

Панахиду за загиблими Героями Небесної сотні провели – благочинний Володимирецького району та міста Вараш, настоятель Свято-Покровського храму УПЦ КП, протоієрей Віталій Боднар та активний учасник Майдану та Революції Гідності, військовий капелан, настоятель Свято-Софіївського храму УПЦ КП отець Йосип Шарко.

«Сьогодні один з найбільш трагічних днів у сучасній історії України - День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Саме 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану в Києві. Вони були найвідданішими синами своєї Батьківщини, які боролися за правду, проти узурпації влади, незалежність і суверенність держави, європейський вибір України. Ми завжди будемо в неоплатному боргу перед Героями, які стали символом Революції Гідності. Їхнє життя — найвища ціна за нашу свободу. І наш святий обов’язок — пам’ятати і не зраджувати ідеалам Майдану», - наголосив у своєму виступі священник Віталій Боднар.

Міський голова Сергій Анощенко, керуючий справами виконавчого комітету Борис Бірук та військовослужбовці в/ч 3045 поклали квіти до Меморіалу та разом з усіма присутніми вшанували пам’ять загиблих на Майдані хвилиною мовчання.

Незабутні враження та емоції справив концерт-реквієм пам’яті Героїв Небесної Сотні, який в цей день відбувся в дитячій музичній школі. Зі сцени залу, з портретів, на присутніх дивилися очі Героїв Небесної Сотні.

Розпочався захід відтворенням інсценізації Майдану. Лідери міської ради старшокласників «Ватра» БДЮТу (Богдан Хлібович, Юрій Ярмолюк, Назар Полуйко, Андрій Чос, Роман Швець, Вероніка Толстолобова, Діана Терентій, Дмитро Максимов, Валерій Зубков, Дмитро Лопатін), згадали у ній загиблих Героїв, які у розквіті сил віддали свою молодість і найдорожче – життя, виконавши ролі: Устима Голоднюка, Валерія Опанасюка, Назара Войтовича, Сергія Нігояна, Дмитра Максимова, Ігоря Костенко, Владислава Зубенка.

Артисти  Світлана Тиндик, Юрій Савчук, Іван Бублик, Леонід Колбун, Ангеліна та Аполлінарія Пашко, Тетяна Тарасюк, Настя Тимець, Віра Обруснік, народний аматорський ансамбль бандуристів «Берегиня» виконали твори, народжені Майданом, якими до сліз розчулили присутніх. Документальна хроніка подій Революції Гідності та вдало підібрані тематичні концертні номери допомогли присутнім пригадати трагічні події 2013-2014 років в Україні, поринути у вир тих подій, пережити трагедію та біль їх учасників. Завершився захід спільним виконанням гімну України.

Дуже приємно, що багато присутніх на заході висловили вдячність організаторам цього заходу, центру дозвілля відділу культури та туризму виконавчого комітету Вараської міської ради. Шкода лише, що глядачів у залі було мало. Складається враження, що нам байдуже до історії нашої держави та до її Героїв.

В цей день в селі Заболоття в будинку культури відбувся вечір пам’яті «Молитва лине в небеса» за участю громадськості, працівників будинку культури, педагогів та учнів закладу загальної середньої освіти с.Заболоття.