Відбувся традиційний мандрівний пластовий табір

15-21 серпня 2020 року на Білому озері традиційно відбувся мандрівний пластовий табір «Цвіт папороті». Нетрадиційним був лише час проведення – на два місяці пізніше, адже через дотримання протиепідемічних заходів терміни довелось відкоригувати.

Літо в серпні подарувало нам тепло, а погода – трошки дощів, туманів, мряки, грози, злив, мжички… Сонце, гріх жалітись, теж з’являлось, тому ніхто не захворів, зате учасники мали змогу повправлятись у розпалюванні вогню з сирих дров. Також діти набули досвіду по вибору місця для встановлення наметів – адже пересохла земля не вбирала відразу всю воду і намети перетворювались подекуди на човни.

Окрема подяка відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради за надійні намети.

Програма табору також включала заняття з традиційних пластових вмілостей, основи туризму та лідерства, плавання, вправи йоги, народознавство, вивчення українських пісень та куховарення.

Цього року ми знову активно впроваджували самоврядування. Одного дня всі посади таборового проводу були розподілені серед дітей, дорослі тільки здійснювали нагляд та втручались в процес в разі критичних ситуацій. Як наслідок, це розвинуло товариську конкуренцію, дружню співпрацю і підтримало нову таборову традицію, без чого активний відпочинок не був би таким приємним і веселим.

Крім занять проводились теренові ігри та загальнотаборові квести, які організовували та проводили старшокласники та студенти. Кожен день завершувався іграми та співом біля ватри.

Через зростаючу популярність наметового відпочинку на Білому озері, подальше захоплення кращих ділянок для дитячих таборів новітніми скоробагатьками, ми таборували аж занадто далеко від цивілізації, що, проте, мало й свої плюси, зокрема - тишу. Завдяки злагодженій роботі проводу табору діти залишились задоволені таким подарунком перед навчальним роком, адже рух – це життя, а активний відпочинок на природі не замінять навіть спортзали.

Виконана програма табору допомогла учасникам достойно завершити річну пластову програму.

Учасники табору вдячні міській владі Вараша за постійну підтримку розвитку туризму.

 

Керівник табору Сергій Коваленас