• Головна
  • Новини
  • Хто і навіщо роздмухує штучний скандал навколо гуртожитку Заболоття?

Хто і навіщо роздмухує штучний скандал навколо гуртожитку Заболоття?

У середу, 2 вересня 2020 року, комісія у складі представників виконавчого комітету Вараської міської ради та управління освіти відвідала гуртожиток села Заболоття, де орендують ліжкомісця сім’я переселенців з тимчасово окупованої території на сході України, багатодітна родина військовослужбовця в/ч №3045 та 5 військовослужбовців в/ч №3045.

Раніше будівля гуртожитку належала управлінню освіти Володимирецької районної ради, яка й надала цим людям дозвіл на тимчасове проживання. Після утворення Вараської громади, гуртожиток перейшов на баланс управління освіти Вараша, а договори оренди з символічною оплатою 1 гривня на рік проживаючим було продовжено ще на рік, аби люди мали час врегулювати свої житлові питання.

Право оренди закінчується 31 грудня 2020 року, про що військовослужбовців попередили офіційним листом ще на початку червня 2020 року. Приміщення гуртожитку управління освіти планує в подальшому використовувати для власних потреб – а саме, для розміщення дітей, які братимуть участь у заходах, злетах та літніх денних таборах Вараської громади.

«Ані військові, ані переселенці за увесь цей рік навіть не зверталися в управління освіти виконавчого комітету Вараської міської ради відносно продовження договорів оренди, - зазначила начальник управління освіти Олена Корень. – Проживаючі в гуртожитку проходять службу з охорони РАЕС в військовій частині №3045 та підпорядковуються Національній гвардії України, тому саме військова частина мала б врегулювати їхні житлові питання, забезпечивши прийнятним житлом або виплативши грошову компенсацію за винаймання житла в порядку, визначеному законодавством. Тож питання забезпечення житлом, це ніяк не питання управління освіти чи міської влади, це питання порядності роботодавця військовослужбовців».

Що ж стосується родини переселенців, то, як розповіла комендант гуртожитку, ці люди перебувають на обліку у Володимирці та фактично не проживають в гуртожитку. Вони з'являються там лише на час, необхідний для «відмітки» у відповідних службах та збереження грошових виплат, решту ж часу проживають на сході України.

Комендант гуртожитку провела коротку екскурсію по території та приміщеннях будівлі, які, як виявилося, потребують значного ремонту. І лише після приведення приміщень до належного стану, там можна буде розміщувати дітей - гостей Вараської ОТГ.