У Вараській громаді пройшли Дні сталої енергії-2020

Вже традиційно шостий рік поспіль, завдяки приєднанню Вараської міської територіальної громади до Європейської ініціативи «Угода мерів» в 2014 році, з метою популяризації серед мешканців Вараської громади ощадливого ставлення до енергоресурсів, у громаді відбулися Дні Сталої Енергії. Також, постійною підтримкою в організації, проведенні та заохоченні виступила Асоціація «Енергоефективні Міста України».

Турбота про довкілля, економне використання природних ресурсів, просвітницька робота у напрямку енергоефективності та енергозбереження сприяють підвищенню поінформованості населення щодо економного споживання енергоресурсів та обізнаності громадян з питань сталого енергетичного розвитку.

Активно приймали участь у заходах приурочених Дням Сталої Енергії усі заклади шкільної освіти Вараської міської територіальної громади, заклади позашкільної освіти, а саме вихованці гуртків тощо. Зокрема, учні підготували велику кількість творчих робіт на тему «Я дбаю про довкілля» та приєдналися до онлайн-конкурсів малюнків на асфальті «Моя енергоефективна родина» та «Фото виробу, аплікації на екологічну тематику».

Також, протягом тижня проведено інформаційні години щодо ощадливого використання енергоресурсів, години спілкування «Мій внесок у збереження енергії», відбулися екоуроки на тему «Збереження довкілля задля збереження планети». Такі заходи дають змогу нагадати собі про важливість бережного ставлення до довкілля, відкрити для себе проблематику змін клімату на планеті та набути знання, який внесок кожен з нас може здійснити у енергозбереження. Проведено показ роликів на тематику енергозбереження в побуті, а також фільмів, у яких розкриваються важливі проблеми глобального потепління та способи їх запобігання.

Знову вразили своєю онлайн-виставкою «Друге життя побутових відходів» та роботами вихованці комунального закладу «Вараський міський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю імені З.А. Матвієнко». Для роботи було використано порожні скляні пляшки, грамофонні платівки та комп’ютерні диски, якими можна чудово прикрасити оселю або ялинку на свята. Також зробили дивовижні іграшки з використаних ламп розжарення, а у пошкоджені келихи залили віск. Тобто, з того, що ми звикли викидати у смітник, можна виготовити безліч корисних речей і тим самим здійснити свій внесок у порятунок природи від забруднення, а довкілля – від збільшення кількості сміттєзвалищ. Кожен відвідувач реабілітаційного центру має змогу придбати ароматизовані свічки, виготовлені власноруч вихованцями центру.

Участь у заході «Дні Сталої Енергії» прийняли і вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості управління освіти виконавчого комітету Вараської міської ради. Протягом тижня молодь готувала онлайн-проєкт: «Планета енергії – 2020» в рамках якого було проведено такі заходи:

– фотоконкурс-представлення «Енергія руху» (вихованці театрального гуртка «Сюрприз»);

– екоАрт «Додай місту кольорів» (вихованці гуртків образотворчого мистецтва);

– онлайн-дискусія «Енергозабезпечення – твоє безпечне сьогодення» (вихованці гуртка для старшокласників «Пізнай себе», вихованці гуртка «Учнівське самоврядування»);

– АРТ майстерня творчих ідей «Наш маленький крок – великий стрибок для Європи (вихованці гуртків «Початкове технічне моделювання», «Дизайн одягу», художньо-технічної творчості «Оберіг», «Фантазійний Всесвіт рукоділля»);

– енергетичний «лікнеп» як запорука залежної заможної громади і здорового довкілля (вихованці гуртка «Учнівське самоврядування).

Загалом, усі учасники заходів в рамках проведення Днів Сталої Енергії у Вараській міській територіальній громаді отримали заохочувальні призи та подарунки від асоціації «Енергоефективні міста України», Вараської міської ради та її виконавчого комітету.

Тетяна Бідун