«Повстанські ночі» вараських пластунів

Середина вересня порадувала чудовою погодою, якраз доречною для участі у другому етапі Всеукраїнського молодіжного історично-просвітницького проєкту «Повстанські ночі – 2020», який відбувся на Березнівщині.

Прибувши у Рівне, наша група приєдналася до решти учасників, які були з різних куточків України – зокрема, до проєкту долучилися патріотичні молоді (і не дуже) люди з 14 областей, а всього група нараховувала більше 30 чоловік.

У перший день таборування ми відвідали краєзнавчий музей Соснівського Центру дитячої та юнацької творчості. Екскурсовод Олександр Сосновчик розповів історію краю, про відомих мешканців, учасники мали змогу розглянути різні експозиції І і ІІ світових воєн, предмети народних промислів і ремесел, різноманітні знахідки. Далі наша група попрямувала на берег р.Случ, де вже на нас чекали пластуни із Рівного зі спорядженням для водного сплаву. Зробивши невеличку перекуску, усіх учасників розділили на три команди, провели інструктаж по ТБ та правилах користування сплав засобами та усі разом взялися до збирання катамаранів.

Емоції від сплаву по Случу простими словами важко описати, це був просто драйв і насолода місцевими краєвидами – ми робили зупинки біля відомих історичних місць Надслучанщини, пили джерельну воду, піднімались на Княжу гору, слухали розповіді керівників про історичне минуле і сьогодення краю. Сумно було чути, що річка Случ останнім часом дуже обміліла і однією з причин є зарегульованість верхів’я греблями міні-ГЕС. Не обійшлося і без погодніх сюрпризів – короткочасний дощ і сильний вітер перевірив наші екіпажі на вправність і на злагодженість кожної команди.

Наш шлях пролягав річкою, а річки у давнину заміняли дороги, тому і села, що нам траплялись, були з давньою історією та цікавими назвами – Городниця, Маринин, Більчаки, Дерманка, Мочулянка, Князівка, Губків, Бистричі. Під час зупинок ми практикувались у облаштуванні наметового містечка, а тихими, по-осінньому прохолодними вечорами збирались в дружньому колі біля ватри, ближче знайомились один з одним, співали та розважались.

Денні програми також включали змагання зі спортивного орієнтування, скелелазіння, стрільбу з пневматичної зброї, а також можливість покращити свої знання з надання до медичної допомоги. Біля с.Губків учасники здійснили мандрівку до місця загибелі сотника «Шугая» та послухали розповіді місцевих жителів про боротьбу українських повстанців.

В один з днів учасники розділилися на дві групи. Одні здійснила піший похід, під час якого впорядкували місця поховань вояків УПА, встановили інформаційні таблички. Ці стенди будуть розповідати подорожуючим про події, які відбувалися на теренах Березнівщини в середині 20 століття. Інша група здійснила сплав на катамаранах і також відвідала історичні місця, впорядкувала могилу «Козакам Северина Наливайка», ми відвідали старе єврейське кладовище та Замкову гору біля с.Губків.

Передостаннього дня походу учасників чекав ще один захоплюючий сплав на катамаранах та нове місце для наметового табору. День був погожий, спекотний, тому усі бажаючі могли ще й насолодитися купанням у Случі. Останній вечір біля ватри був надзвичайно гамірним, усі учасники за час подорожі потоваришували, знайшли спільні інтереси, тому вогник у ватрі погас тільки під ранок.

Перед роз’їздом ми відвідали м.Березне, де місцева екскурсоводка провела цікаву мандрівку по місту, познайомила нас з історією та його відомими жителями. А також ми відвідали Березнівський дендропарк, який є на сьогодні своєрідною візиткою міста.

Народна мудрість говорить: «Не можна будувати майбутнє без минулого». Даний проєкт – це вивчення історії, поєднане із активним способом пересування. Це наче подорож у минуле, яке так важливо вивчати, знати і передавати своїм нащадкам. Якщо ми хочемо мати гарне майбутнє, потрібно добре пам’ятати минуле і не робити попередніх помилок.

Проєкт «Повстанські ночі» на 2020 рік закрито. Емоції і враження тільки найкращі, бо вивчати свою історію в такому активному русі точно цікаво і круто.

Висловлюємо щиру подяку міській владі та відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради за фінансову підтримку.

Учасниця «Повстанських ночей – 2020»

Наталія Радчук