Вараська міська рада приймає від держави сільгоспземлі

Сьогодні, 23 листопада, міський голова Вараша Олександр Мензул у Рівному в обласному управлінні Держгеокадастру підписав перші документи по прийому сільгоспугідь з державної у власність Вараської територіальної громади. Мова йде про передачу у комунальну власність так званих земель запасу колишніх сільських рад: ріллі, сіножатей та інших угідь – загалом майже 2380 гектарів. Вараш першим у Вараському районі починає цей процес (за ним готуються Каноницька та Антонівська тергромади). 

 Отже, перший крок міський голова Вараша Олександр Мензул зробив: акти прийому-передачі землі з державної у комунальну власність підписав. Наступним кроком буде реєстрація права комунальної власності на ці землі.

Мова йде про приєднання майже 2380 гектарів 245 ділянок сільськогосподарських земель Більськовільської (села Більська Воля, Березина, Кругле, Рудка), Мульчицької (села Мульчиці, Журавлине, Кримне, Уріччя), Озерецької (села Озерці і Городок), Собіщицької (Собіщиці), Сопачівської (села Сопачів, Діброва та Щоків) та Старорафалівської (села Стара Рафалівка і Бабка) сільських рад.

Міський голова Олександр Мензул зазначив, що це однозначно позитивний процес і перші кроки для збільшення інвестиційної привабливості нашої громади. При цьому хочу наголосити, що це – виключно ресурси тих сіл, на території яких вони розміщені, і будуть використовуватися саме для розвитку цих сіл. Бо зростання добробуту усіх членів нашої спільної громади і є нашим завданням. Адже при цьому розвиватиметься і громада в цілому. Якщо раніше про якісь масштабні проєкти місто і мріяти не могло, то після приєднання до міста 7 сільрад все кардинально змінилося. Ми маємо куди розвиватися, адже площа Вараської територіальної громади тепер складає 64 тисячі гектарів. Тепер працюватимемо над заведенням інвестицій, щоб максимально ефективно використовувати наші спільні ресурси.

Передача найдорожчого, певно, ресурсу – українських земель – з державної власності у підпорядкування громад почалася фактично із стартом децентралізації та створенням перших ОТГ в країні. Скажімо, землі Заболоттівської сільської ради, яка приєдналася до Вараша у 2018 році, після їх інвентаризації передали у 2019 році у власність Вараській міській раді.

Але оскільки за всі роки адмінреформи на Володимиреччині, окрім Вараша, ОТГ не було створено, після місцевих виборів у форматі нового адмінустрою ми лише вступаємо у цей процес.

Нагадаємо, 16 листопада 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1113, яка запускає механізм повноцінної передачі земель сільськогосподарського призначення всім об‘єднаним територіальним громадам. Кабінет Міністрів України постановив Держгеокадастру прискорити проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності та почати з 17 листопада 2020 року передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність.

Якщо ж органи місцевого самоврядування відмовляються від підписання акта приймання-передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, такі земля продадуть на земельних торгах з урахуванням вимог Земельного кодексу України.