З робочим візитом відвідали Житомир

11 грудня міський голова Олександр Мензул спільно із заступниками Михайлом Волинцем та Романом Хондокою з робочим візитом  відвідали  Житомир.

Мета поїздки  -  вивчення досвіду Житомира з розвитку різних галузей та оцінка перспективи його впровадження у Вараській громаді.

Міський голова Сергій Сухомлин  радо поділився досягненнями: «Мені приємно, що інші громади проявляють  таку  активність та хочуть від Житомира отримати свіжі ідеї для впровадження заходів та ще й отримати нові погляди на діяльність органів місцевого самоврядування.  Маємо  проєкти з енергозбереження, наприклад, стимулювання енергоефективності житлового сектору та впровадження  вуличного LED освітлення, енергоефективність  в будівлях  освітніх закладів та охорони здоров’я;  заходи з розвитку системи водопостачання та водовідведення… Нам є, про що розповісти».

Житомир – перше місто в Україні, яке повністю перейшло на світлодіодне вуличне освітлення, а мерія міста визнана переможцем конкурсу Гран Прі виставки «LED Expo Україна 2019» на кращий проєкт в номінації «Наймасштабніший LED проєкт року».

В рамках міжнародної ініціативи «Угода мерів-Схід» для міста розроблено План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2024 року. Завдяки міжнародним партнерам та донорам NEFCO, Державного секретаріату з економічних питань Швейцарської Конфедерації (SECO), Німецького товариства міжнародного співробітництва  (GIZ) було термомодернізовано 25 будівель бюджетної сфери міста. Підписано угоду з німецьким банком KFW на термомодернізацію 40 закладів бюджетної сфери міста.

Влада Житомира працює над розвитком системи теплопостачання – впроваджується проєкт «Розвиток системи теплопостачання міста Житомира» (кредит ЄБРР, грант Е5P, співфінансуваня місцевого бюджету) компонентами якого є реконструкція та технічне переоснащення районних котелень. Проєкт «Енергоефективність в м. Житомирі» (грантові кошти SECO, кошти місцевого бюджету) включає компоненти: встановлення індивідуальних теплових пунктів, реконструкція теплових мереж, реконструкція районної котельні РК-10 шляхом встановлення термодинамічної установки органічного циклу Ренкіна (паливо-тріска деревини).

Найбільше гостей зацікавили проєкти розвитку комунального транспорту, структурній організації муніципалітету,  соціального захисту населення та розвитку  комунальних підприємств.

В рамках візиту також відвідали реконструйовану Житомирську міську гімназію №3. Добудова закладу коштувала 100 млн грн. – гроші як міського бюджету, так і кошти Державного фонду регіонального розвитку.