• Головна
  • Новини
  • Комісія з перевірки виконання протиепідемічних заходів продовжує свою роботу

Комісія з перевірки виконання протиепідемічних заходів продовжує свою роботу

На виконання протокольного доручення №25 від 16 червня 2020 року комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вараської міської ОТГ, відділ муніципальної поліції виконавчого комітету Вараської міської ради інформує.

 

З метою запобігання поширення на території Вараської міської ОТГ гострої респіраторної хвороби COVID-19, відділом муніципальної поліції виконавчого комітету Вараської міської ради спільно з Володимирецьким районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, спільно з працівниками Вараського відділу поліції ГУНП в Рівненській області 24 грудня 2020 року було проведено перевірку щодо виконання постанов Головного державного санітарного лікаря України із організації протиепідемічних заходів при здійсненні відповідних видів діяльності в супермаркетах, магазинах, ринках, закладах громадського харчування.

Основною метою спеціальної комісії з проведення моніторингових обстежень на території Вараської міської ОТГ є перевірка дотримання основних норм та правил, що зазначені у постановах Головного державного санітарного лікаря України.

Відповідно до постанови №17 від 09 травня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, в  магазинах, де здійснюється торгівля продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами послуги повинні надаватися згідно наданих тимчасових рекомендацій, а саме:

  • Перед початком зміни необхідно провести температурний скринінг усіх працівників (при проведені вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу);
  • На вході до закладів торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:
  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  • Контролювати одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м² площі зали обслуговування. Обмежити контакт між працівниками та відвідувачами шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри):
  • допускати відвідувачів у заклади лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
  • В магазинах адміністрація/персонал самостійно повинні забезпечити контроль за недопущення черг. Біля місць де може бути потенційне скупчення людей потрібно нанести відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 метри.
  • Ручки корзинок та візків для покупок потрібно обробляти дезінфекційними засобами і розташовувати окремо з табличкою «Продезінфіковано».

Використані корзини та візки складати окремо та провести дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

  • Працівники закладів торгівлі, які здійснюють видачу замовлення та здійснюють розрахунок повинні одягати медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).
  • Після кожного зняття ЗІЗ та одягання чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
  • Адміністрація закладу повинна проводити навчання серед працівників щодо правил використання та утилізації ЗІЗ та забезпечити контроль за їх використанням.

Суб’єкт господарювання повинен забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • Інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет;
  • Здійснення вологого прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, столи, раковини) та використовувати сертифіковані миючі та дезінфекційні (в кінці зміни) засоби не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
  • Збирати використані ЗІЗ, паперові серветки в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • Обмежити масовий збір працівників в закритих приміщеннях;
  • Працівники повинні регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години.

Відповідно до постанови №34 від 06 червня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину потрібно дотримуватися наступних вимог:

  • Допускати працівників ринку, суб’єктів господарювання та їх продавців і відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • Розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування ринків) при наявності ознак гострого респіраторного захворювання;
  • Розмістити на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспансери з антисептиком;
  • Контролювати кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, кількість відвідувачі не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • Контролювати відстань між робочими місцями продавців, яка повинна складати не менше 1,5 м, місця торгівлі обладнати захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
  • Проводити дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирати та дезінфікувати всі приміщення, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
  • Забезпечити постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • Адміністрація ринку повинна забезпечити контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативно усувати порушення;

Адміністрація ринку повинна забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
  • Централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією;
  • Розмістити додаткові контейнери/урни для ЗІЗ, паперових серветок в місцях загального користування;

24 грудня 2020 року комісією була проведена моніторингова перевірка об’єктів торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами та заклад громадського харчування в місті Вараш, а саме: 

  • Маркет «Гуртівня», майдан Незалежності, 8;
  • Магазин «Зерно Маркет», мікрорайон Вараш, 5Б;
  • Кафе «Sushi Zoom», мікрорайон Вараш, 5Б;
  • Магазин «Снайпер», мікрорайон Вараш 5А;
  • Магазин «Двері Білорусії», мікрорайон Вараш 6;
  • Магазин «Трек», вулиця Лесі Українки біля зупинки «Грибки»;
  • Магазин «Люкс», вулиця Лесі Українки біля зупинки «Грибки»;
  • Магазин «Смак», вулиця Лесі Українки біля зупинки «Грибки»;
  • Магазин «М’яско», вулиця Лесі Українки біля зупинки «Грибки»;
  • Магазин «Вишенька», вулиця Лесі Українки біля зупинки «Грибки»;
  • Магазин «Подарунки», мікрорайон перемоги біля буд. №4;
  • Магазин «Еліка», мікрорайон Перемоги біля буд. №4;
  • Магазин «Київські напівфабрикати», мікрорайон перемоги біля буд. №4;
  • Магазин Перлина», мікрорайон Перемоги, 4;
  • Салон квітів «Азалія», вулиця Лесі Українки біля зупинки «Грибки»;

Під час обстеження надавалися рекомендації по усуненню незначних порушень, які були виявлені комісією. Під час перевірки одними з основних порушень були: відсутність рукавичок у продавців, що здійснюють обслуговування клієнтів, наявність сертифікованих засобів для миття підлоги та протирання поверхонь, а також наголошувалося на важливості ознайомлення з постановами Головного державного санітарного лікаря України та проведення відповідного навчання згідно постанов для персоналу магазинів та закладів громадського харчування.

Всі мешканці та суб’єкти господарювання нашого міста повинні відповідально ставитися та виконувати усі протиепідемічні заходи, адже це дасть можливість уникнути розповсюдження гострого респіраторного захворювання COVID-19 на території Вараської міської ОТГ.