Комісія з перевірки виконання протиепідемічних заходів продовжує свою роботу

На виконання протокольного доручення №25 від 16 червня 2020 року комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вараської міської ОТГ, відділ муніципальної поліції виконавчого комітету Вараської міської ради інформує.

З метою запобігання поширення на території Вараської міської ОТГ гострої респіраторної хвороби COVID-19, відділом муніципальної поліції виконавчого комітету Вараської міської ради спільно з Володимирецьким районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області 04 січня 2021 року було проведено перевірку щодо виконання постанов Головного державного санітарного лікаря України із організації протиепідемічних заходів при здійсненні відповідних видів діяльності в супермаркетах, магазинах, ринках, закладах громадського харчування.

Основною метою спеціальної комісії з проведення моніторингових обстежень на території Вараської міської ОТГ є перевірка дотримання основних норм та правил, що зазначені у постановах Головного державного санітарного лікаря України.

Відповідно до постанови №17 від 09 травня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, в  магазинах, де здійснюється торгівля продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами послуги повинні надаватися згідно наданих тимчасових рекомендацій, а саме:

  • Перед початком зміни необхідно провести температурний скринінг усіх працівників (при проведені вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу);
  • На вході до закладів торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:
  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  • Контролювати одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м² площі зали обслуговування. Обмежити контакт між працівниками та відвідувачами шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри):
  • допускати відвідувачів у заклади лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
  • В магазинах адміністрація/персонал самостійно повинні забезпечити контроль за недопущення черг. Біля місць де може бути потенційне скупчення людей потрібно нанести відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 метри.
  • Ручки корзинок та візків для покупок потрібно обробляти дезінфекційними засобами і розташовувати окремо з табличкою «Продезінфіковано».

Використані корзини та візки складати окремо та провести дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

  • Працівники закладів торгівлі, які здійснюють видачу замовлення та здійснюють розрахунок повинні одягати медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).
  • Після кожного зняття ЗІЗ та одягання чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
  • Адміністрація закладу повинна проводити навчання серед працівників щодо правил використання та утилізації ЗІЗ та забезпечити контроль за їх використанням.

Суб’єкт господарювання повинен забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • Інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет;
  • Здійснення вологого прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, столи, раковини) та використовувати сертифіковані миючі та дезінфекційні (в кінці зміни) засоби не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
  • Збирати використані ЗІЗ, паперові серветки в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • Обмежити масовий збір працівників в закритих приміщеннях;
  • Працівники повинні регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години.

Відповідно до постанови №34 від 06 червня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину потрібно дотримуватися наступних вимог:

  • Допускати працівників ринку, суб’єктів господарювання та їх продавців і відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • Розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування ринків) при наявності ознак гострого респіраторного захворювання;
  • Розмістити на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспансери з антисептиком;
  • Контролювати кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, кількість відвідувачі не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • Контролювати відстань між робочими місцями продавців, яка повинна складати не менше 1,5 м, місця торгівлі обладнати захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
  • Проводити дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирати та дезінфікувати всі приміщення, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
  • Забезпечити постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • Адміністрація ринку повинна забезпечити контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативно усувати порушення;

Адміністрація ринку повинна забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
  • Централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією;
  • Розмістити додаткові контейнери/урни для ЗІЗ, паперових серветок в місцях загального користування;

04 січня 2021 року спеціальною комісією була проведена моніторингова перевірка ринку, об’єкти торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами та заклади громадського харчування в місті Вараш, а саме:

Торгово-розважальний центр «Orange Plaza», майдан Незалежності, 10

  • Боулінг клуб «Magnum»; 2. Кінотеатр «Прем’єра»; 3. Дитячий розважальний центр «Мадагаскар»; 4. Кафе «Bar-7»; 5. 6. Магазин мобільного зв’язку «Lifecell»; 7. Магазин «КТС»; 8. Магазин «Фокстрот»; 9. Магазин «Дубок.ua»; 10. Магазин «Каприз»; 11. Магазин «Casual»; 12. Магазин «Домік»; 13. Магазин «Classik Man»; 14. Магазин «Kanz Baza»; 15. Магазин «EVA»; 16. Магазин «Столична ювелірна фабрика»; 17. Магазин «Укрзолото»; 18. Магазин «Перлина»; 19. Супермаркет «Еко маркет»; 20. Магазин «Cerus»; 21. Аптека «Аптекар», 22. Ринок «Північний, 1», мікрорайон Ювілейний; 23. Салон краси «Лілі-Лайн», мікрорайон Вараш, 10А; 24. Магазин «Джерело», мікрорайон Перемоги, 10А; 25. Магазин «Чарівниця», мікрорайон Вараш, 11; 26. Салон краси «NadiЯ», мікрорайон Вараш, 14; 27. Магазин «Канцтовари Сувеніри», мікрорайон Вараш, 11; 27. Магазин «Канцтовари», мікрорайон Вараш, 11; 28. Магазин «Men’s city», мікрорайон Вараш, 11; Ювелірний магазин «Золотий вік», мікрорайон Вараш, 11; 30. Магазин «Люстри», мікрорайон Вараш, 2; 31. Торговий центр «Grand Bazar», майдан Незалежності, 8; 32. Кафе «Катана», вулиця Лісова, 1; 33. Салон магазин «Fiesta», вулиця Лісова, 1; 34. Магазин «Ажур», вулиця Лісова, 1; 35. Магазин «Подарунки», проспект ім. Т. Шевченка, 1; 36. Магазин «Кавовар», проспект ім. Т. Шевченка, 1; 37. Магазин «Канцтовари», проспект ім. Т. Шевченка; 38. Суши-бар «Фудзіяма», проспект ім. Т. Шевченка; 39. Магазин «Орхідея», проспект ім. Т. Шевченка; 40. Магазин «Квітковий рай», проспект ім. Т. Шевченка, 15; 41. Магазин «Квітковий рай», проспект ім. Т. Шевченка, 15; 42. Магазин «Квіти», проспект ім. Т. Шевченка, 15А; 43. Магазин «Квіти», проспект ім. Т. Шевченка; 44. Магазин «Антикриза», проспект ім. Т. Шевченка; 45. Ярмарка «У Шоти», проспект ім. Т. Шевченка, 14; 46. Магазин «Анді», проспект ім. Т. Шевченка; 47. Магазин «Одяг для всієї сім’ї», вулиця Садова, 103; 48. Магазин «Діамакс», вулиця Садова, 103; 49. Магазин «Карапуз», вулиця Садова, 103; 50. Магазин «Все для жінок», вулиця Садова, 103; 51. Магазин «Odna cina», вулиця Садова, 103; 52. Магазин «Зоосвіт», вулиця садова, 103; 53. Магазин «Ролети+», вулиця Садова, 103.

Під час проведення моніторингової перевірки для суб’єктів господарювання наголошувалося, що з 08 по 24 січня (включно) 2021 року на всій території України буде введений локдаун відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Згідно пункту 3 вищезазначеної постанови додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 2 постанови №1236 від 09 грудня 2020 року, в період з 00 годин 00 хвилин 8 січня 2021 року до 00 годин 00 хвилин 25 січня 2021 року на території України забороняється:

  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень, замовлень на винос;
  • приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, крім приймання відвідувачів у закладах, визначених у підпункті 4 цього пункту;
  • приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;
  • приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування, крім:
  • торгівлі виключно товарами, що належать до продуктів харчування, на торговельних площах, не менш як 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень;
  • торгівлі пальним;
  • провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом;
  • приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відео зйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученням до виробництва аудіовізуального твору, засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, у тому числі виготовлених самостійно. Діяльність суб’єктів господарювання, пов’язана з виробництвом аудіовізуальних творів, не є масовим заходом;
  • приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів, крім відвідування спортсменами національних збірних команд України та їх тренерами за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних а інших) заходів (крім організації гірськолижного дозвілля (без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв), новорічних та різдвяних свят ялинки (без концертів та ярмарків, у тому числі продуктових), проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних та протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників;
  • робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 11-ї години до 6-ї години наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
  • діяльність непродовольчих ринків;
  • відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

Також під час обстеження суб’єктам були наданні зауваження при виявлених незначних порушеннях, які усувалися відразу, а саме: для протирання поверхонь та підлоги повинні використовуватися лише сертифіковані засоби, всі працівники та відвідувачі магазинів супермаркетів, торгово-розважальних центрів, та працівники закладів громадського харчування повинні перебувати в засобах індивідуального захисту.  

Зазначаємо, що значна частина суб’єктів господарювання нашого міста дотримується усіх необхідних карантинних вимог згідно постанов Головного державного санітарного лікаря України.

Відповідальне ставлення та виконання усіх протиепідемічних заходів кожним жителем нашого міста сприятиме уникненню інфікування та збереженню власного здоров’я та здоров’я оточуючих.