• Головна
  • Новини
  • У Вараші офіційно розпочалося щеплення від коронавірусу

У Вараші офіційно розпочалося щеплення від коронавірусу

Сьогодні до вараських медиків завітали заступниця начальника облуправління охорони здоров'я Олена Гандзюк та в.о.директора комунального підприємства ''Обласний центр громадського здоров'я'' Рівненської обласної ради Людмила Країнська.

Олена Гандзюк є координаторкою із вакцинації від COVID-19 в Рівненській області. Буквально вчора їй зробили щеплення вакциною Covishield (Oxford/AstraZenecа) індійського виробництва.У Вараш вона приїхала розповісти про особливості вакцинації та розвіяти міфи.

«Я є прихильницею вакцинації. Із самого початку кампанії заявляла, що буду обов’язково щеплюватися від COVID-19. Тому, як тільки внесли зміни до Дорожньої карти, я одразу виявила бажання вакцинуватися. Вакцина визнана ВООЗ, якісна і безпечна. Під час щеплення відчуття звичайні – як від будь-якої вакцинації. Лише хвилювання. Після вакцинування стан нормальний, побічних реакцій немає», - розповіла вараським медикам пані Олена.Та додала, що на сьогодні в області немає зареєстрованих побічних реакцій після проведення щеплення від COVID-19.

Нагадаємо, 1- го березня Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав Наказ МОЗ №369 «Про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках».

Таким чином дозволено використовувати можливі залишки вакцин публічних та громадських діячів з метою популяризації вакцинації та на підтримку комунікаційної кампанії.

В області вже розпочали роботу 5 мобільних бригад з вакцинації. Вони сертифіковані та навчені на роботу з вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield).

У Вараші вакцинацію проводять сімейні лікарі КНП ВМР «Вараський ЦПМД».

Перед щепленням кожен пацієнт заповнює обов’язкову анкету та дає згоду на вакцинацію. Після щеплення вакциновані пів години відпочивають під наглядом лікаря.

Першою публічною особою, яка вакцинувалася в нашому місті, стала директорка Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Латишенко.

«Я вирішила прищепитися, тому що на даний момент це найефективніший метод у боротьбі з COVID-19. Якщо говорити відверто, жодна маска, респіратор чи халат не захищають на стільки, наскільки захищає вакцина. Хочу на власному прикладі показати, що вакцинація - це не страшно і абсолютно безпечно. Маю надію, що колеги зроблять правильний вибір з метою збереження власного здоров’я! Хочу донести до кожної людини, що вакцинація - це можливість бути захищеним і почати боротьбу з пандемією коронавірусу! Мене проінформували як переноситься вакцинація і про можливі наслідки імунізації, впевнено можу сказати, через добу почуваю себе чудово і ніяких специфічних відчуттів я не маю. Якщо в загальному – вакцинація є маркером цивілізованого суспільства. На війну не йдуть без зброї, обмундирування і чіткої стратегії. У медицині так само. Краще бути попередженим, ніж потім лікувати ускладнення хвороби»,- поділилася враженнями у мережі фейсбук Тетяна Іванівна.