Звіт спеціальної комісії щодо виконання протиепідемічних заходів у Вараській громаді

На виконання протокольного доручення №25 від 16 червня 2020 року комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вараської міської ОТГ, відділ муніципальної поліції виконавчого комітету Вараської міської ради інформує.

З метою запобігання поширення на території Вараської міської ОТГ гострої респіраторної хвороби COVID-19, відділом муніципальної поліції виконавчого комітету Вараської міської ради спільно з Володимирецьким районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області та працівниками Вараського відділу поліції Головного управління національної поліції в Рівненській області 30 березня та 1 квітня 2021 року було проведено перевірку щодо виконання постанов Головного державного санітарного лікаря України із організації протиепідемічних заходів при здійсненні відповідних видів діяльності в супермаркетах, магазинах, ринках, закладах громадського харчування.

Основною метою спеціальної комісії з проведення моніторингових обстежень на території Вараської міської ОТГ є перевірка дотримання основних норм та правил, що зазначені у постановах Головного державного санітарного лікаря України.

Відповідно до постанови №17 від 09 травня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, в магазинах, де здійснюється торгівля продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами послуги повинні надаватися згідно наданих тимчасових рекомендацій, а саме:

  • Перед початком зміни необхідно провести температурний скринінг усіх працівників (при проведені вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу);
  • На вході до закладів торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:
  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  • Контролювати одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м² площі зали обслуговування. Обмежити контакт між працівниками та відвідувачами шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри):
  • допускати відвідувачів у заклади лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
  • В магазинах адміністрація/персонал самостійно повинні забезпечити контроль за недопущення черг. Біля місць де може бути потенційне скупчення людей потрібно нанести відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 метри.
  • Ручки корзинок та візків для покупок потрібно обробляти дезінфекційними засобами і розташовувати окремо з табличкою «Продезінфіковано».

Використані корзини та візки складати окремо та провести дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

  • Працівники закладів торгівлі, які здійснюють видачу замовлення та здійснюють розрахунок повинні одягати медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).
  • Після кожного зняття ЗІЗ та одягання чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
  • Адміністрація закладу повинна проводити навчання серед працівників щодо правил використання та утилізації ЗІЗ та забезпечити контроль за їх використанням.

Суб’єкт господарювання повинен забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • Інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет;
  • Здійснення вологого прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, столи, раковини) та використовувати сертифіковані миючі та дезінфекційні (в кінці зміни) засоби не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
  • Збирати використані ЗІЗ, паперові серветки в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • Обмежити масовий збір працівників в закритих приміщеннях;
  • Працівники повинні регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години.

Відповідно до постанови №34 від 06 червня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину потрібно дотримуватися наступних вимог:

  • Допускати працівників ринку, суб’єктів господарювання та їх продавців і відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • Розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування ринків) при наявності ознак гострого респіраторного захворювання;
  • Розмістити на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспансери з антисептиком;
  • Контролювати кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, кількість відвідувачі не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • Контролювати відстань між робочими місцями продавців, яка повинна складати не менше 1,5 м, місця торгівлі обладнати захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
  • Проводити дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирати та дезінфікувати всі приміщення, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
  • Забезпечити постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • Адміністрація ринку повинна забезпечити контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативно усувати порушення;

Адміністрація ринку повинна забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
  • Централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією;
  • Розмістити додаткові контейнери/урни для ЗІЗ, паперових серветок в місцях загального користування;

30 березня 2021 року з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 спеціальною комісією була проведена моніторингова перевірка об’єктів торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами, які здійснюють свою діяльність на території МПП «Ринок» міста Вараш, а саме:

30 березня 2021 року:

  • МПП «Ринок», вулиця Енергетиків, 3;
  • Ринок «Північний, 1», мікрорайон Ювілейний.

Під час моніторингової перевірки спеціальною комісією були виявлені порушення на території ринків, а саме недотримання карантинних обмежень: відсутність проходження температурного скринінгу суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю на ринках, відсутність додаткових контейнерів (урн) для збору ЗІЗ, відсутність паперових серветок в місцях загального користування, присутність на території ринку відвідувачів без вдягнутих респіраторів або захисних масок.  Керівникам були зроблені зауваження щодо усунення виявлених порушень. В подальшому при порушенні  протиепідемічних норм та правил, керівники ринків будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

У суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території ринків основними порушеннями були: недотримання соціальної дистанції серед відвідувачів магазинів, використання не сертифікованих засобів для миття підлоги і протирання поверхонь та відсутність журналу температурного скринінгу.

1 квітня 2021 року з метою запобігання поширенню на території міста Вараш гострої респіраторної хвороби COVID-19 спеціальною комісією була проведена моніторингова перевірка ринків, об’єктів торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами в місті Вараш, а саме:

  • Магазин «Орхідея», проспект ім. Т. Шевченка;
  • Магазин «Кавовар», проспект ім. Т. Шевченка, 1;
  • Магазин «Карапуз», вулиця Садова, 103;
  • Аптека №23, проспект ім. Т. Шевченка;
  • Кафе «Катана», вулиця Лісова, 1;
  • Магазин «Подарунки», проспект ім. Т. Шевченка, 1;
  • Суши-бар «Фудзіяма», проспект ім. Т. Шевченка;
  • Магазин «Ролети+», вулиця Садова, 103;
  • Магазин «Діамакс», вулиця Садова, 103;

10. Магазин «Зоосвіт», вулиця Садова, 103;

11. Магазин «Одяг для всієї сім’ї», вулиця Садова, 103;

12. Магазин «Анді», проспект ім. Т. Шевченка;

13. Магазин «Ажур», вулиця Лісова, 1;

14. Салон магазин «Fiesta», вулиця Лісова, 1;

15. Магазин «Odna cina», вулиця Садова, 103;

16. Магазин «Mobi House», вулиця Садова, 103;

17. Магазин «Іноземна продукція», вулиця Садова, 103.

Під час чергової моніторингової перевірки спеціальною комісією були виявлені незначні недоліки у вищезазначених закладах, після чого надавалися рекомендації щодо негайного їх усунення. Серед основних зауважень були: використання не сертифікованих засобів для миття підлоги та відсутність розробленої інструкції по використанню сертифікованих засобів, яка повинна бути затверджена суб’єктом господарювання та відсутність у продавця засобів індивідуального захисту (рукавичок).

Комісією також наголошувалося на необхідності і надалі дотримуватися усіх карантинних норм і обмежень відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України. 

Нагадуємо, що з 24 лютого по всій території України почав діяти адаптивний карантин який триватиме до 30 квітня 2021 року, під час якого передбачено 4 рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення.

На території Рівненської області встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки.