• Головна
  • Новини
  • Вараська громада увійшла до Асоціації громад зон спостереження АЕС

Вараська громада увійшла до Асоціації громад зон спостереження АЕС

У місті Нікополь 22 квітня відбулися установчі збори місцевої асоціації органів місцевого самоврядування "Асоціації громад зон спостереження АЕС". Членом об'єднання стала і Вараська міська територіальна громада.

Основна мета новоутвореної асоціації - відстоювання інтересів жителів громад, що розміщені у 30-кілометрових зонах станцій, консолідація зусиль у відстоюванні прав громадян щодо відшкодування державою соціально-економічних ризиків та ін.

"Досвід Вараської громади буде цінним для новоствореної Асоціації, адже ми - це не лише місто-супутник ядерного об'єкта, а ще й 17 сільських населених пунктів. Знаю проблематику з обох сторін - 25 років працював на станції, знайомий зі світовою практикою експлуатації ядерних об'єктів. Під час установчих зборів Асоціації наголосив  колегам, що ми маємо дбати про добробут усіх громад  розташованих довкола АЕС. Саме тому від імені нашої громади ми переконуємо уряд, що належні нам за Конституцією, за законодавством гроші мають відраховуватися до спеціального фонду, а не розчинятися у "болоті" держбюджету. Вараська делегація внеслала ряд пропозицій до резолюції Асоціації: щодо встановлення пільг з боку держави не лише для населення, а і для юридичних осіб. Ми виступаємо за ініціативу зустрічі з президентом та іншим керівництвом держави, будемо залучати інші міста-супутники до вступу в Асоціацію", - поділився враженнями міський голова Олександр Мензул.

Активну участь у роботі установчих зборах взяли представники громад із зон спостереження Рівненської та Хмельницької АЕС - із Маневич, Володимирця, Гощі, Бугрина. Радника міського голови Ігоря Гевци було обрано членом правління новоствореної Асоціації.

Делегати відвідали Нікопольський державний краєзнавчий музей та могилу козацького кошового отамана Івана Сірка.