• Головна
  • Новини
  • Звіт комісії щодо виконання протиепідемічних заходів у Вараській МТГ станом на 30 квітня 2021 року

Звіт комісії щодо виконання протиепідемічних заходів у Вараській МТГ станом на 30 квітня 2021 року

На виконання протокольного доручення №25 від 16 червня 2020 року комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Вараської МТГ, виконавчий комітет Вараської міської ради інформує.

 

З метою запобігання поширення на території Вараської МТГ гострої респіраторної хвороби COVID-19, посадовими особами виконавчого комітету Вараської міської ради спільно з Володимирецьким районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській 27 квітня 2021 року було проведено перевірку щодо виконання постанов Головного державного санітарного лікаря України із організації протиепідемічних заходів при здійсненні відповідних видів діяльності в супермаркетах, магазинах, ринках, закладах громадського харчування.

Основною метою спеціальної комісії з проведення моніторингових обстежень на території Вараської МТГ є перевірка дотримання основних норм та правил, що зазначені у постановах Головного державного санітарного лікаря України.

Відповідно до постанови №17 від 09 травня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, в магазинах, де здійснюється торгівля продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами послуги повинні надаватися згідно наданих тимчасових рекомендацій, а саме:

  • Перед початком зміни необхідно провести температурний скринінг усіх працівників (при проведені вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу);
  • На вході до закладів торгівлі, а також на кожному вході до торговельно-розважального центру необхідно:
  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  • Контролювати одночасне перебування відвідувачів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 м² площі зали обслуговування. Обмежити контакт між працівниками та відвідувачами шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання (1,5 метри):
  • допускати відвідувачів у заклади лише у респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобній), так, щоб були покриті ніс та рот.
  • В магазинах адміністрація/персонал самостійно повинні забезпечити контроль за недопущення черг. Біля місць де може бути потенційне скупчення людей потрібно нанести відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами не менше 1,5 метри.
  • Ручки корзинок та візків для покупок потрібно обробляти дезінфекційними засобами і розташовувати окремо з табличкою «Продезінфіковано».

Використані корзини та візки складати окремо та провести дезінфекційну обробку ручок перед наступним використанням.

  • Працівники закладів торгівлі, які здійснюють видачу замовлення та здійснюють розрахунок повинні одягати медичну маску або респіратор та одноразові рукавички (ЗІЗ).
  • Після кожного зняття ЗІЗ та одягання чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
  • Адміністрація закладу повинна проводити навчання серед працівників щодо правил використання та утилізації ЗІЗ та забезпечити контроль за їх використанням.

Суб’єкт господарювання повинен забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
  • Інформувати клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування в закладі та на офіційних сторінках в мережі Інтернет;
  • Здійснення вологого прибирання виробничих приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, столи, раковини) та використовувати сертифіковані миючі та дезінфекційні (в кінці зміни) засоби не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
  • Збирати використані ЗІЗ, паперові серветки в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • Обмежити масовий збір працівників в закритих приміщеннях;
  • Працівники повинні регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години.

Відповідно до постанови №34 від 06 червня 2020 року Головного державного санітарного лікаря України, щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках на період карантину потрібно дотримуватися наступних вимог:

  • Допускати працівників ринку, суб’єктів господарювання та їх продавців і відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • Розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19 та повідомлення з проханням до відвідувачів залишатися вдома (утриматися від відвідування ринків) при наявності ознак гострого респіраторного захворювання;
  • Розмістити на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспансери з антисептиком;
  • Контролювати кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, кількість відвідувачі не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • Контролювати відстань між робочими місцями продавців, яка повинна складати не менше 1,5 м, місця торгівлі обладнати захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
  • Проводити дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирати та дезінфікувати всі приміщення, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня;
  • Забезпечити постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
  • Адміністрація ринку повинна забезпечити контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативно усувати порушення;

Адміністрація ринку повинна забезпечити:

  • Постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах;
  • Централізований збір ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією;
  • Розмістити додаткові контейнери/урни для ЗІЗ, паперових серветок в місцях загального користування;

27 квітня 2021 року з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 спеціальною комісією була проведена моніторингова перевірка об’єктів торгівлі продовольчими і непродовольчими товарами, які здійснюють свою діяльність на території міста Вараш, а саме:

  • ТРЦ «Orange Plaza», майдан Незалежності, 10;
  • Суши бар «Sushi zoom», мікрорайон Вараш;
  • Магазин «Забіяка», мікрорайон Вараш,18Б;
  • Магазин «EVA», мікрорайон Вараш, 18А;
  • Магазин «Копійочка», мікрорайон Вараш, 18А;
  • Магазин «Зерно Маркет», мікрорайон Вараш, 5Б;
  • Магазин «Нектар», проспект ім. Т. Шевченка, 1;
  • Магазин «Анді», проспект ім. Т. Шевченка;
  • Кафе «Катана», вулиця Лісова;
  • Гуртівня «Імбекс», м-н. Незалежності.

Під час моніторингової перевірки у суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території м.Вараш основними порушеннями були: недотримання соціальної дистанції серед відвідувачів магазинів, використання не сертифікованих засобів для миття підлоги і протирання поверхонь, недотримання карантинних обмежень, не правильне використання масок (не були закриті ніс та рот). Комісією надавалися рекомендації для суб’єктів господарювання не обслуговувати в магазинах відвідувачів без масок.

Комісією також наголошувалося на необхідності і надалі дотримуватися усіх карантинних норм і обмежень відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України. 

Нагадуємо, що з 24 лютого по всій території України почав діяти адаптивний карантин який триватиме до 30 квітня 2021 року, під час якого передбачено 4 рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення.

На території Рівненської області встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки.

   

Начальник відділу екологічного контролюуправління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР

     Віра ПРОКОПОВИЧ