• Головна
  • Новини
  • Олександр Мензул наголосив на проблемах міст-супутників на конференції УкрЯТ

Олександр Мензул наголосив на проблемах міст-супутників на конференції УкрЯТ

Міський голова Олександр Мензул взяв участь у роботі III звітно-виборчій Конференції громадської організації “Українське ядерне товариство”. Захід відбувся 14 травня у столиці України.

У своєму виступі міський голова, як представник органів місцевого самоврядування, наголосив на проблемах, які нині є у міст-супутників, у громад, що розташовані у зонах спостереження АЕС. Насамперед, це 1 млрд 838 млн гривень недоотриманої територіальними громадами соціально-економічної компенсації ризику, яка встановлена статтею 12 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку".

Окрім цього Олександр Мензул звернувся до "Українського ядерного товариства" з проханням посприяти у внесенні змін до статті 29 Бюджетного кодексу задля встановлення нових пропорцій розподілення згаданого збору компенсації соціально-економічних ризиків. А також посприяти у відновленні 30% пільги для сплати за електроенергію для мешканців зон спостережень та підприємців, підприємств, компаній.

1620988525441

Фото varash-rada.gov.ua

"Думаю, що "УкрЯТ" має долучитися до громад у питанні відстоювання розподілення 1,8 млрд грн - це кошти, які заборгувала держава для виплати компенсації соціально-економічних ризиків. Також ми пропонуємо, що 35% коштів повинні одержувати міста-супутники, а 15% спрямовувати для областей. Зараз виходить так, що область одержує суму втричі більшу, ніж міста-супутники, на території яких безпосередньо розміщені ядерні об’єкти. І ми просимо, щоб кошти спрямовувалися у спеціальний фонд, а не до загального, через який різні державні структури виділяють їх не на потреби громад. Іще одне. При будівництві четвертого блоку на РАЕС не були виконані соціальні зобов'язання - об'єкти інфраструктури не збудовані, не здані в експлуатацію. Якщо зараз буде ставитися питання про будівництва п'ятого блоку, то я не знаю якими аргументами переконувати свою громаду на громадських слуханнях. Переконаний, що "УкрЯТ" може допомогти в тому, щоб держава повернула заборговане", - резюмував Олександр Мензул.

На завершення виступу міський голова проінформував делегатів конференції про утворення 22 квітня "Асоціації громад зон спостереження АЕС" і закликав "Українське ядерне товариство" долучити науковців, спеціалістів із комунікацій, голів міст-супутників до роботи Асоціації.

На конференції було обрано нового президента та правління організації. Очолив товариство Володимир Бронніков - заслужений енергетик України, радник президента ДП "НАЕК «Енергоатом", представник МЦ ВАО АЕС на Запорізькій АЕС. Також затверджено і новий склад Правління, до якого увійшли 43 представники Українського ядерного товариства - одним із членів обрано Олександра Мензула.

Фото УкрЯТ