• Головна
  • Новини
  • У Вараській громаді урочисто відкрили ПЛР-лабораторію та амбулаторію загальної практики

У Вараській громаді урочисто відкрили ПЛР-лабораторію та амбулаторію загальної практики

Сьогодні у Вараші голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, міський голова Олександр Мензул та голова Первинної профспілкової організації ВП "Рівненська АЕС" Іван Мельник відкрили у Вараській багатопрофільній лікарні сучасну ПЛР-лабораторію.

"Це приклад дуже правильної взаємодії. Обладнання для ПЛР-досліджень на суму 1 млн 900 тис.грн. закуплено за кошти профспілки ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом", ремонтні роботи у сумі 5 млн 224 тис.грн. виконані за кошти міського бюджету. Обласна влада долучилася до проєкту і передала обладнання вартістю 450 тис.грн. для пришвидшення реакції. Дуже хочеться, щоб такі лабораторії відкривалися і в інших районах, вони потрібні. Це не лише про боротьбу з COVID, а і про готовність протистояти будь-яким пандеміям. І про те, щоб швидше діагностувати реальні проблеми зі здоров'ям людей, щоб правильно поставити діагноз", - зауважив голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль.

За словами міського голови Олександра Мензула сучасна ПЛР-лабораторія - це перший об'єкт щодо модернізації Вараської багатопрофільної лікарні у частині покращення надання медичних послуг.

"Я не знаю, які ще громади в Україні так багато вкладають коштів у медицину. Ми відкрили сьогодні ПЛР-лабораторію, яка не пов'язана напряму з COVID. Усім відомо, що чим точніше діагностика, тим якісніше лікування. Цей об'єкт дозволить швидко робити тести жителям нашої громади. Доставка матеріалів для аналізів у інше місто це зайвий час і якість результатів знижується. Наша лабораторія буде надавати широкий спектр послуг, зокрема і аналізи щодо COVID. Лабораторія підвищує статус нашої лікарні. Хочу подякувати компанії НАЕК "Енергоатом", і профспілці РАЕС, які надавали кошти для придбання обладнання, і за підтримку облдержадміністрації. Дякую і депутатському корпусу Вараської міської ради за те, що без вагань підтримали ідею зі створення ПЛР-лабораторії, власне щодо ремонту приміщення. Дуже добре, що у нас уже є своя лабораторія", - зауважує міський голова Олександр Мензул.

ПЛР-лабораторія розрахована на 70 досліджень за зміну, які включатимуть в себе молекулярно-генетичні дослідження (ПЛР) не лише для виявлення коронавірусу SARS CoV-2, а й для діагностики інших інфекційних хвороб таких як гепатити А, В та С. Наявне обладнання дозволить визначати вірусне навантаження для ВіЛ-інфікованих, застосовувати для індикації біологічних патогенних агентів у пробах з об'єктів довкілля та продуктах харчування.

"Наступним кроком буде запуск у Вараській багатопрофільної лікарні сучасної кисневої станції. У планах підвести кисень до кожного ліжка - це також підвищить статус нашої лікарні, надасть медичному закладу можливість брати участь у різноманітних проєктах, зокрема і міжнародних", - говорить про плани міський голова Олександр Мензул.

Також під час урочистого відкриття ПЛР-лабораторії голова Рівненської ОДА Віталій Коваль нагородив годинником від Рівненської облдержадміністрації завідувача хірургічного відділення Віталія Лисака, а також вручив почесні грамоти лікарю-педіатру Тетяні Денисовій, лікарю-ортопеду-травматологу Ігорю Федорчуку та медичній сестрі Вінері Хомич.

Окрім цього голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, міський голова Олександр Мензул, директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Олег Вівсянник ознайомилися із роботою Вараського міського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю імені З.А.Матвієнко та взяли участь в урочистому відкритті амбулаторії загальної практики сімейної медицини у с.Більська Воля, яка обслуговуватиме понад 4900 мешканців громади.