• Головна
  • Новини
  • Комісія перевірила стан готовності закладів освіти Вараської громади до навчального року

Комісія перевірила стан готовності закладів освіти Вараської громади до навчального року

У Вараській громаді триває робота комісії, що оглядає заклади освіти громади щодо готовності до навчального року 2021/22 років.

Сьогодні члени комісії оглядали навчальні заклади у сільських територіях: Мульчицький ліцей, Рудківський заклад загальної середньої освіти, Більськовільський ліцей, Собіщицький ліцей, дошкільний навчальний заклад "Берізка" у с.Собіщиці, Сопачіський ліцей; Старорафалівську гімназію, дошкільний навчальний заклад "Дюймовочка" у с.Стара Рафалівка.

Загалом, більшість будівель є старими, потребують ремонтів (подекуди капітальних) та реконструкцій. Також нагальною є проблема облаштування санвузлів усередині будівель. У деяких навчальних закладах такі роботи нині тривають, їх заплановано завершити до початку навчального року.

Найпоширенішою проблемою, яка об’єднує усі заклади освіти у сільських місцевостях, є відсутність пристосованого шкільного подвір’я для потреб учнів і вчителів, занедбаність будівель, потреба у заміні покрівлі, підлоги, утепленні фасадів будівель, ремонті спортивних залів, актових залів (в окремих випадках їх будівництво), облаштуванні спортивних майданчиків та/чи стадіонів для проведення занять фізичною культурою на свіжому повітрі.

Водночас, варто виокремити, що в усіх класах зроблено косметичні ремонти, подекуди придбані нові меблі, заклади повністю готові приймати учнів. Ремонтні роботи виконані як за кошти місцевого бюджету, так і власними силами (в окремих випадках, за виявленим бажанням, допомагали батьки).

Більшість закладів у осінньо-зимовий період обігріваються пічним способом, в окремих закладах є котли.

Варто зазначити, що у навчальних закладах відсутні посади бібліотекарів. За словами директорів закладів освіти, ці посади є необхідними у навчальних закладах, оскільки є потреба у забезпеченні належного зберігання підручників, їх видачу учням та доступ до навчальних матеріалів усіх учнів.

Заступник начальника Управління освіти виконавчого комітету Вараської міської ради Анатолій Горайчук відмітив доволі хороший стан підготовки закладів до нового навчального року.

"Упродовж учорашнього і попереднього дня ми відвідали ряд закладів освіти у місті Вараш і сьогодні ми проїжджаємо селами Вараської громади. Загалом, враження доволі непогане, ми завдячуємо керівникам, працівникам закладів освіти, які внесли вагомий внесок у підготовку закладів до нового навчального року, до роботи в осінньо-зимовий період. Процес вже практично завершено, заклади вже практично готові до прийому дітей, до прийому вихованців і учнів. Звичайно, є певні проблеми як і в закладах освіти міста, так і в закладах освіти у сільських місцевостях, особливо в останніх", – зазначає Анатолій Горайчук.

Нагадаємо, що згідно з графіком проведення перевірки стану готовності навчальних закладів Вараської громади до навчального року у п’ятницю, 27 серпня, буде проведено огляд Озерецької гімназії, у суботу та понеділок інші заклади освіти Вараської громади.

У середу, 25 серпня, комісія перевірила стан підготовки окремих закладів міста Вараш, таких як: навчально-виховний комплекс "Дошкільний навчальний заклад – школа І ступеня" №10, Вараська гімназія, Вараський ліцей №4, Вараський ліцей №5, дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №8, дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №12, дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №11, Вараський ліцей №3.