• Головна
  • Новини
  • Вараська багатопрофільна лікарня одержала цьогоріч майже 15 млн грн на капітальні видатки

Вараська багатопрофільна лікарня одержала цьогоріч майже 15 млн грн на капітальні видатки

Керівництво Вараської громади чимало уваги приділяє розвитку медичної галузі.

У червні цього року запрацювала амбулаторія загальної практики сімейної медицини у с.Більська Воля. Загалом, структура Вараського центру первинної медичної допомоги налічує шість ФАП та шість амбулаторій.

Також цьогоріч, у червні-липні, на базі Вараської багатопрофільної лікарні спільно з Рівненською АЕС відкрито ПЛР-лабораторію, яка дозволяє робити 70 досліджень за зміну і значно зменшити час на одержання результатів, та здійснено запуск кисневої станції.

IMG 20210618 123738 291

Урочисте відкриття ПЛР-лабораторії, фото Рівненська ОДА

За вісім місяців цього року лікарня профінансована із міського бюджету на 33 млн 241 тис. 293 грн. (для порівняння за 12 місяців 2020 року – 43 млн 196 тис. 922 грн). Капітальні видатки – 14 млн 847 тис 883 грн (минулого року – 0), решта – на зарплату працівникам у першому кварталі, витратні матеріали, оплату комунальних послуг, лікування хворих на цукровий діабет, онкохворих. Також за рахунок коштів міського бюджету здійснюються поточні та аварійні ремонти. 17 вересня на засіданні комісії ТЕБ і НС із резервного фонду громади виділено 239 тис. 612 грн для ремонту мереж тепло- і водопостачання.

Окрім цього керівництво громади докладає зусиль задля одержання лікарнею фінансових пакетів Національної служби здоров'я України, яка постійно збільшує вимоги щодо обладнання, персоналу, приміщень тощо. Міський голова м.Вараш Олександр Мензул переконаний, що такий підхід у реформуванні медичної галузі, хоч і є непростим, однак, водночас, є перспективним.

"Після першої хвилі COVID, на мій погляд, медицина суттєво змінилася. Насамперед, суспільство звернуло увагу на наших медиків. Велика їм вдячність за врятовані життя! З іншого боку, впродовж останніх років активно запроваджуються зміни в медичній галузі України. НСЗУ, як центральний виконавчий орган, формулює свої вимоги до ліцензіатів. І хочу зазначити, що вони досить таки важкі для реалізації. Усі медичні заклади змушені або розвиватися, або припиняти свою діяльність. Це жорстко, але правильно – люди повинні отримувати лише якісні медичні послуги, лише фаховим медичним персоналом, лише на сучасному обладнанні і лише в комфортних умовах. Кошти йдуть за пацієнтом – це вірний шлях розвитку. Непростий, болючий, але перспективний!" – зауважує міський голова Олександр Мензул.