• Головна
  • Новини
  • У Центрі дозвілля представлено виставку ікон, присвячених Богоматері

У Центрі дозвілля представлено виставку ікон, присвячених Богоматері

До 28 листопада у Вараші у Центрі дозвілля експонуватимуться предмети із Музею волинської ікони. Відкриття виставки ікон "Цариця небесна, матір земна", образ Богородиці у волинському іконописі" відбулося цих вихідних.

Жителі Вараської громади та усі охочі зможуть побачити 36 ікон 17-19 ст. з колекції музею, які присвячені Богоматері.

У відкритті виставки взяли участь заступник міського голови Дмитро Стецюк, представники Департаменту культури, туризму, молоді та спорту Вараської міської ради, настоятель Свято-Софіївського храму отець Йосип та працівники музею.

"Сьогодні нам ця виставка дає змогу ще раз подивитися на звичайну жінку, яка ухвалила рішення, отримавши звістку, що вона має сина, пройти до кінця свою дорогу. Як наслідок, сьогодні ми вшановуємо її і як нашу заступницю, і як жінку, яка дала нам Ісуса Христа. Це дуже чудово, що ми можемо споглядати на ікони та для себе зрозуміти, що потрібно довіряти Богу", – наголосив під час урочистого відкриття заступник міського голови Дмитро Стецюк.

фото 2

Дмитро Стецюк

Директор музею Тетяна Єлісєєва нагадала присутнім, що заклад уже не вперше представляє свою колекцію у місті Вараш. На попередніх виставках жителі міста мали можливість познайомитися із західно-європейським мистецтвом, зокрема, іконами на полотні 18 ст. Також глядачам було представлено ікону новітнього часу 19-20 ст., хатню ікону.

1215

Тетяна Єлісєєва

"Ми вирішили показати ікони життя Богоматері, які зображують Богородицю по-різному: як юну Діву у "Благовіщенні", як Молільницю за християнську душу у "Молінні", як Заступницю за рід людський у "Покрові", як Царицю і Вседержительку у "Богородиці Державній". Більшість представлених ікон належать до типу "одигітрія", що представляє поясне зображення Богородиці з благословляючим маленьким Ісусом Христом. Ще один іконографічний тип зображення Богородиці – "єлеуса" (грец. – милостива). Це найбільш ліричний образ, що передає ідилію Матері і Сина. Його інтерпретація втілена в іконах "Богородиця Замилування" 18 ст. та "Почаївська ікона Богородиці" 1840 року", – розповідає Тетяна Єлісєєва.

У свою чергу в.о.директора Центру дозвілля Микола Ковбасюк та художній керівник Надія Волощук, під час своїх виступів зауважили, що раді бачити на виставці у Мистецькій залі і старше покоління, і маленьких дітей. Також вони висловили вдячність музею, отцю Йосипу, представникам влади тощо за допомогу в організації виставки.