• Головна
  • Новини
  • Депутати Вараської міської ради виділили кошти для придбання тест-систем

Депутати Вараської міської ради виділили кошти для придбання тест-систем

Депутати Вараської міської ради під час другого пленарного засідання 14 сесії проголосували за виділення Вараській багатопрофільній лікарні 1 млн 834 тис. 828 грн для придбання тест-систем (проведення ПЛР-досліджень).

Такої допомоги із місцевого бюджету лікувальний заклад потребував через нову хвилю коронавірусу й, відповідно, збільшення кількості тестувань. Запас тест-систем швидко закінчився. Кошти від Національної служби здоров’я України (НСЗУ), котрі можна спрямувати на придбання тест-систем, надійдуть лише на початку наступного року.

"Враховуючи, що із початку року у нас не було ПЛР-лабораторії, і ПЛР-тести у закладі не робили, то звітний період буде завершено у грудні цього року. Тому у наступному році з 2022 року ми сподіваємося, що НСЗУ частково оплатить виконання ПЛР-обстежень. Орієнтуємося, що у січні одержимо кошти. А до цього часу ми і просили допомоги у депутатів. Тест-системи будемо закуповувати через тендерну процедуру", – зазначила директор Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Латишенко.

123650 608

Варто зауважити, що ПЛР-лабораторія лікувального закладу вже другий місяць працює на максимальну потужність.

"Із різким зростанням захворюваності на COVID-19 потреба у дослідженнях більша, ніж наша лабораторія може зробити. Коли готувалася специфікація по тест-системах у липні цього року, то дуже складно було передбачити скільки таких досліджень буде сьогодні. Адже у липні ми проводили впродовж тижня 20 ПЛР-тестів на COVID-19, а зараз 320. Загалом, наше обладнання новітнє та розраховано на 70 досліджень за одну робочу зміну, можемо зробити дослідження для 64 осіб. Це наше навантаження для персоналу, котрий сьогодні працює: лікар-бактеріолог і лаборант", – розповідає завідувач лабораторії Вараської багатопрофільної лікарні Катерина Павлик.

За словами завідувача лабораторії, є і платна послуга із ПЛР-тестування, яка коштує 681 грн., що відносно дешевше розцінок приватних лабораторій. Задля такого тестування можна звертатися із 8:00 до 10:00 до кабінету в приміщенні інфекційного відділення – результат отримаєте того ж дня о 15:00.

До всього нині у лабораторії відвідувачі отримують QR-код, за яким також можна отримати результат. Окрім цього він дозволяє працівникам лабораторії через додаток "Дія" змінювати статус самоізоляції.

Зауважимо, що ПЛР-лабораторію у Вараській багатопрофільній лікарні відкрили у червні цього року. Окрім коронавірусу, тут діагностують й інші інфекційні хвороби.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook - до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!